Pages

2021. január 25., hétfő

Kedvenc tudományos-fantasztikus filmjeim I.

 Kedves Olvasók!


Nagyon szeretem a tudományos-fantasztikus műfajt, és talán ebben van a legnagyobb műveltségem. Emiatt a témát több részre szedem, egyben túl hosszú lenne. Így legalább két alkalommal olvashattok a műfajban 5+1-es listát.

Az elején kiemelném, hogy ebben a műfajban gyakran előfordul, eleve a téma miatt, hogy gyakoriak a korhatáros filmek. A korhatárt minden filmnél jelölni fogom, és kérem ennek betartását!



    1. Érkezés (2016) 



Korhatár besorolás: 16 év
Az Érkezés a tudományos-fantasztikus műfajon belül egy olyan altípusba tartozik, amit én csak okos sci-finek nevezek. A lényege, hogy nincs benne kifejezett erőszak, dúrvaság, inkább a témával, történettel éri el a megfelelő hatást. A sztori lényege, hogy megérkezik a Földre három űrhajó, de nem szállnak ki belőle a földönkívüliek, csak várnak. Vajon mit akarhatnak? A film főhőse egy nyelvész professzor, aki meg akarja fejteni a nyelvüket, hogy kommunikálni tudjunk velük. A film végi csattanó pedig teljesen más megvilágításba helyezi a látottakat és az időről alkotott elképzeléseinket. Tanulságként olyan vitás kérdések is megfogalmazódnak bennünk, hogy vajon akkor is hasonló döntéseket hoznánk, ha előre ismernénk a következményeket. A műfajon belül ritka, hogy egy ennyire érzelmes filmet kapjunk.



    2. A holnap határa (2014)



Korhatár besorolás: 12 év
A zsánerben nem ritka az ismétlődő idő problémaköre. Több filmben is előfordul, és a műfajon belül szinte az összes sorozatnak van legalább egy olyan része, ami a témával foglalkozik. Az nagyon ritka azonban, hogy ennyire jó a megvalósítás. A holnap határa kétségtelen, hogy egy látványfilmnek készült, az idegenek kinézete és főleg mozgása lélegzetelállító, és az akciójelenetek kidolgozottságában sem lelhetünk hibára, az események egy pillanatra sem laposodnak el, azonban fontos kiemelni, hogy nincsenek benne ordítóan kilógó logikátlanságok, a történet átgondolt, a zsánerhez képest a karakterek kidolgozottsága megfelelő, összességében egy kifejezetten jó filmet nézhetünk meg.



    3. Az Európa-rejtély (2013)



Korhatár besorolás: 12 év
Egyszerűen oda vagyok azokért a filmekért, amik az űrben játszódnak. Az Európa-rejtély különlegessége azonban nem ez, hanem az ún. found footage technika. Ez inkább a horrorfilmekben népszerű, és a lényege, hogy a film úgy van elmesélve, mintha egy megtalált videofelvétel lenne. A film kombinálja az Európa-küldetésen, vagyis a Jupiter egyik holdjára, az Európára vezető űrutazáson készült felvételeket a hagyományos narratívával, sőt még a dokumentumfilmes hatás kedvéért földi tudósok véleménye is megszakítja a cselekményt. Igazi csemege a sci-fi kedvelőinek.



    4. Idegen bolygó (2005)



Korhatárra tekintet nélkül megtekinthető
Az Idegen bolygó egy igazán különleges darab. A filmet úgy készítették el, hogy szinte elhisszük, hogy egy dokumentumfilmet nézünk egy idegen bolygó felfedezéséről. Az expedíciót megtervező tudósok kommentárjával követhetjük végig két kis űrszonda landolását egy élettel teli idegen bolygón. A filmben nagyon jó ötletek vannak, hogy milyen lehet egy a miénktől teljesen eltérően fejlődő élővilág. Nem kell nagy történetre vagy hatalmas látványra számítani, de engem mindenesetre lekötött a remek ötleteivel és rendhagyó megvalósítással.



    5. Coherence (2013)




Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető
A Coherence iskolapéldája annak, hogy alacsony költségvetésből hogy lehet egy kifejezetten okos tudományos-fantasztikus filmet készíteni. Nincsenek benne nagy látványelemek vagy ismert színészek, egy helyszínen játszódik, de van egy nagyon jó alapötlet. Egy baráti társaság összejövetelt szervez, miközben egy üstökös halad el a Föld mellett, és ez érdekes anomáliákat okoz. 



5+1. Fekete tükör sorozat



Korhatár besorolás: Figyelem! Az egyes részeké teljesen eltérhet, ezt vedd számításba!
Rendhagyó módon utolsóként egy sorozatot ajánlok. A sorozat műfaja antológia, ami azt jelenti, hogy az egyes részek nem függenek össze, teljesen különálló történeteket mesélnek el. A közös bennük, hogy nem a valóságtól elrugaszkodott, hihetetlen történetük van, hanem akár a jelenben vagy a nem túl távoli jövőben felfedezett technikai újdonság okoz valamilyen konfliktust. Az egyes fejezetek elgondolkodtatók, tanulságosak, felhívják a figyelmet a modern technika lehetséges veszélyeire is, teljesen aktuális témákat feszeget, például a közösségi média meghatározó szerepe, mesterséges intelligencia, az emberek megfigyelése. Mivel teljesen különálló részekről van szó, teljesen különböző szereplő és készítő gárdával, bármilyen sorrendben lehet haladni, ugyanezen ok miatt a minőség sem mondható egyenletesnek, de a legtöbb rész kifejezetten jó.. Egy valamit viszont kifejezetten javasolnék, hogy ne a legelső résszel kezdjetek, ez ugyanis minden szempontból, de főleg a témáját tekintve nagyon eltér a többitől, és nem szabad ez alapján megítélni a teljes sorozatot.


Írta: Stramarius Citana, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése