Pages

2021. január 25., hétfő

Az öt kedvenc boszorkányos/varázslós filmem

 Kedves Olvasók!


A filmajánló rovatot egy toplistával kezdem, stílszerűen a boszorkányos témával. Fontosnak tartom elmondani, hogy ugyan nagyon szeretem a filmeket, mégsem láttam mindent. Emellett a saját véleményemet tükrözi a lista, teljesen szubjektív. Igyekszem úgy megszerkeszteni a listákat, hogy többféle műfajt öleljen fel, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt.



  1. Bűvölet (1996)


A Bűvölet egy 1996-os tini horror. Akkoriban, kiskamaszként, majd később nagy kamaszként és fiatal felnőttként rengeteg filmet láttam a zsánerben, és újranézve nem találok benne semmi különlegeset vagy kiemelkedőt, de valami miatt mégis jobban az emlékezetembe vésődött a hasonló műfajú filmeknél. 

A történet négy gimis lányról szól, akik megtapasztalhatják a hatalom édes ízét a fekete mágia segítségével, de mind a négyen máshogy reagálnak rá. A történet érinti a bullying, öngyilkosság, szexuális zaklatás témaköreit is, habár a zsánerhez hűen nem megy át mélylélektani drámába. Mai szemmel talán már többet várunk, hiszen a műfaj kedvelői több hasonlót láttak, de egy könnyed esti szórakozásnak mégis ajánlom.

A cikk írása közben bukkantam rá a tavalyi remake-re, amelyet még nem láttam, de tervezem a megnézését.



    2. Átkozott boszorkák (1998)



Az átkozott boszorkák talán az első olyan boszorkányos film volt az életemben, ami nem egy mese vagy annak a feldolgozása volt. A film egy boszorkány testvérpár életét mutatja be romantikus vígjáték formájában. A fiatal Nicole Kidman és Sandra Bullock által alakított Sally és Gillian egy olyan évszázadok óta mágiát gyakorló családba születik bele, ahol a beházasodó férfiak egy átok miatt fiatalon halnak meg. Mindkét lány máshogy éli meg az átkot, más életutat járnak be. A már-már klasszikusnak tekinthető filmet húsz évvel később újranézve talán már jobban látjuk a hibáit, de a romkom műfajban még mindig megállja a helyét akár a mai darabok között is. Összességében a film bájos, szerethető, habár nem árt egy kis romantikus véna, és a szereplőkkel hasonló életkor, és számomra a nosztalgia faktor sem elhanyagolható.



    3. Doctor Strange (2016)



Aki ismer tudja, hogy nagyon szeretem a Marvel Cieatic Universe (MCU) szinte összes filmjét. Messziről úgy látszik, mintha a szuperhős filmek manapság futószalagon érkeznének, és kifejezetten egy ugyanolyan sémára épülnének. Közelebbről azonban mindegyik filmnek megvan a maga tanulsága, és mindegyik filmen érződik a saját stábjának stíluslenyomata. Az egyes darabok nagyon különbözőek, alapvetően természetesen a látványos szórakoztatás a cél, de találhatunk kissé sötétebb tónusú drámaibb vagy misztikus darabokat is. Egyben látni ezt a nagyon diverz univerzumot pedig, a rajta átívelő utalásokat, összefüggéseket különös élvezetet nyújt, de ezek nélkül is könnyed esti kikapcsolódást várhatunk akkor is, ha csak egyik-másik filmet nézzük meg. 

A Doctor Strange egy különleges darab, általában azoknak is tetszik, akik egyébként nem MCU rajongók. Igazán szép látványvilággal mesél el egy olyan történetet, amelyben fontos szerepet kap a hit és az újrakezdés némi misztikummal megfűszerezve.





    4. Gyűrűk Ura Trilógia (2001-2003)


Nagyon kevés olyan könyvadaptáció születik, amellyel az eredeti mű rajongói elégedettek. Tény, hogy jómagam a filmtrilógiát láttam először, a könyvet csak később olvastam, de nekem talán a film ebben az esetben még jobban is tetszett. Tolkien mesterien alkotta meg ezt a fantasztikus világot, és Jackson mesterien vitte vászonra.



    5. Narnia Krónikái (2005) – Csillagpor (2007)– Demona (2014)



Erre az utolsó helyre volt a legnehezebb filmet választanom, ezért ezt a három, számomra hasonló hangvételű művet választottam. Sajnos mindegyiket régebben láttam, így az emlék nem túl friss, és hogy őszinte legyek a Csillagpor és Demona esetében nem is annyira maradandó. A Narnia is inkább amiatt kivétel, mert kisgyerekként oda voltam egy kevésbé ismert feldolgozásért, amit sorozat formájában néztem. Szeretném mégis nagyon jó szívvel ajánlani, mert nagyon jó élményt nyújt azoknak, akik szeretnek elmerülni a fantasy világában.



5+1. Harry Potter univerzum (2001-2011)




A Harry Potter az a mű, amit teljesen nyilvánvaló, hogy egy ilyen listára kötelező felvenni, főleg, ha megnézzük, hogy milyen felületre készül a cikk. A filmekkel kapcsolatban az érzéseim kettősek, és a rajongók körében ezzel nem vagyok egyedül. Az vitán felül áll, hogy a könyv sokkal tartalmasabb, bizonyos háttértörténetek miatt olvasása erősen ajánlott, de alapvetően úgy gondolom, hogy a filmadaptáció sem rossz, habár valóban sok minden megváltoztatásra került, főleg a negyedik résztől kezdődően. A könyvvel kiegészítve pedig teljes élményt nyújt. Nagy erénye a filmeknek a látvány és a zene, néhány egészen kiváló színészi alakítással megfűszerezve, a könyvet pedig a történet, a fordulatok és a több részen átívelő összefüggései miatt szerethetjük.


Írta: Stramarius Citana, Caminus





0 comments:

Megjegyzés küldése