Pages

2022. december 13., kedd

Roxfortba megyünk

 Kedves Olvasó!

A mai játékunk egy kártyajáték lesz, név szerint a Roxfortba megyek (I’m going to Hogwarts)

Elsőként muszáj a megjelenését megemlítenem, mert szerény véleményem szerint nagyon kis ötletes és mutatós lett. Az Wizarding World gyűrű alatt egy kis koffert láthatunk, ami maga a játék doboz, csak úgy, mint a Roxforti Csata és kiegészítői társasoknál. Mikor kinyitjuk, megpillanthatunk egy kis zsebet a varázspálcánkkal. Engem kilóra megvett a design.

Maga a játék egy memóriajáték, ami nyolcéves kortól ajánlott 3-5 fő számára. Szerintem ötéves kortól már játszható és nem követeli meg a Harry Potter univerzum ismeretét. Kerek száz darab kártyánk van a dobozban: törzskártya, tárgy kártya, dobókártya, forduló jelző kártya és sorállító kártya. A célunk, hogy a törzskártyánkon szereplő minden egyes tárgyat megszerezzünk. Emlékeznünk kell a tárgykártyák sorára és helyes sorrendjére, ami minden fordulóval egyre hosszabb lesz.

Először minden játékos húz egy törzskártyát, amit maga elé helyez felfordítva és egy dobókártyát. A tárgykártyákat a maradék dobókártyákkal összekeverjük és lefordítva középre tesszük, ez lesz a húzópakli. A sorállító kártyát is az asztalra helyezzük felfordítva, az első játékos magához veszi a forduló jelző kártyát és kezdetét veszi a játék.

A első játékos megkezdi a játékot, és azt mondja: „Roxfortba megyek, és viszek magammal…” húz a pakliból és meg nevezi a rajta szereplő tárgyat, majd lefordítva a sorállító kártya mellé helyezi. Ez a kezdete a tárgyak sorának. A játékosoknak minden fordulóban, amikor rájuk kerül a sor, fel kell sorolniuk az eddigi összes felhúzott tárgykártyát a megfelelő sorrendben. Ha megakad, felhasználhatja a dobókártyát, amivel átugorhatja a saját fordulóját és ezáltal a következő játékos jön. 

Ha valaki hibázik a kör véget ér és kezdetét veszi a tárgyak begyűjtése. Felfordítjuk a kártyákat és aki utoljára helyesen el tudta mondani a sort, az ő kezdésével mindenki kiveszi a számára értékes tárgykártyát. Aki hibázott vagy tévesen hibáztatott valakit, nem vehet fel tárgykártyát. Ha a begyűjtésnek vége, a maradék felfordított tárgykártya egy dobópakliba megy. A forduló jelző kártya balra vándorol és új forduló veszi kezdetét. Az nyer, akinek sikerül a törzskártyáján lévő összes tárgyat megszereznie.


Kisebb baráti összejöveteleknél vagy családi délutánokon remek választás ez a kis memória játék. Mi a kisebb gyerkőcökkel is jókat játszunk vele, a tárgyak neveit hamar megtanulják és számukra is élvezetes kikapcsolódást nyújt.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Írta: Samantha Krüger, Solaris

 

0 comments:

Megjegyzés küldése