Pages

2017. szeptember 30., szombat

Tökös derelye

Hozzávalók:

A tésztához:
 - 160 g liszt
 - 1 evőkanál kristálycukor
 - 1/4 teáskanál só
 - 70 g vaj (darabolva)
 - 40 g margarin
 - 4-6 evőkanál jeges víz

A töltelékhez:
 - 125 g reszelt sütőtök
 - 30 g krisztálycukor
 - 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
 - 1/8 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
1. A lisztet, a cukrot és a sót egy tálban összekeverem, majd hozzáadom a vajat és a margarint is. Alaposan összedolgozom.
2. Hozzáadok 4 kanál jeges vizet, és összekeverem. Ha túl száraz, további 1 kanál vizet keverek hozzá (inkább nedves legyen, mint száraz). A szépen kidolgozott tésztát 1 órára a hűtőbe teszem.
3. Egy másik tálban a tököt, a cukrot és a fűszereket összekeverem, miközben előmelegítem a sütőt 200°-ra.
4. A tésztát kiveszem a hűtőből, majd kb. 3 mm vastagságúra nyújtom. Keresek egy nagyjából 15 cm átmérőjű tálkát, és annak a segítségével köröket vágok ki a tésztából.
5. a kivágott körök közepébe 2-3 kanálnyi tökös szószt teszek. a tészta szélét bekenem vízzel, majd félbehajtom. Az így kapott félkör széleit egy villa segítségével összenyomkodom.
6. Villám alakú "heget" készítek mindegyik tetejére, majd egy szilikonecsettel bekenem vízzel.
7. 30 perc alatt 200°-on aranybarnára sütjük.




Mrs. Weasley angol karamellája

Hozzávalók:
 - 140 g mandula
 - 170 g vaj
 - 200 g kristálycukor
 - 1/2 teáskanál só
 - 1/2 teáskanál vanília
 - 200 g tej főzőcsokoládé
 - 70 g tört pekándió

Elkészítés:
1. Előmelegítem a sütőt 200°-ra.
2. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben a mandulát 10 percig pörköljük, majd miután kissé kihűlt, felnegyedeljük.
3. Egy közepes méretű lábasban közepes lángon a vajat, a cukrot, a vaníliát ás a sót összekeverem. Addig kevergetem, amíg forrni nem kezd, ekkor kis lángra veszem. Akkor lesz kész, ha karamell színt ölt (~10 perc).
4. A feldarabolt pörkölt mandulát egy szilikon formába tesszük, majd ráöntjük a kész karamellt.
5. A csokoládét darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk.
6. Az olvadt csokit a karamellrétegre öntjük, és megszórjuk pekándióval.
7. Hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
8. Darabokra tördelve tálaljuk.

Egészségetekre!


Írta: Lyria Clark, Arcanus, 1. évfolyam

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése