Pages

2024. szeptember 16., hétfő

Segítőkutyák

 Kedves Olvasók!

Martha Wilson vagyok, hatodéves Solarisos diák. Idén én is a Szombati Boszorkány csapatát fogom erősíteni. Cikksorozatomban a segítőkutyák világába pillanthattok bele.

A kutya az ember legjobb barátja, ezt mindenki tudja. Ám a kutyákat nemcsak házikedvencként tarthatjuk, hanem a segítségünkre is siethetnek számos helyzetben. Magyarországban hatféle segítőkutyát képeznek, melyek a következők:

  • vakvezető kutyák,

  • hallássérült-segítő.

  • mozgássérült-segítő,

  • rohamjelző

  • személyi segítő kutyák.

  • és terápiás kutyák.

Mindegyikőjüket alaposan kiképzik feladataikra, és nyugdíjukig folyamatosan tanulnak. A segítőkutyákat általában kölyökkoruktól arra képzik, hogy megkönnyítsék valamilyen fogyatékosságban vagy nehézségben érintett (pl. diabétesz) személy mindennapjait. Amikor alkalmassá válnak feladataikra, új gazdájukhoz költöznek egy speciális vizsga után. Vizsga után különleges igazolványukkal (és/vagy hámjukkal) mindenhová bemehetnek, ahová gazdájuk, legyen az étterem vagy bevásárlóközpont. 

A vakvezető kutyák   

A segítőkutyák talán legismertebb típusa a vakvezető kutya. Feladata, hogy a látássérült embert biztonságosan vezesse a közúti forgalomban. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerüli azokat, utat keres bonyolultabb akadályok, pl parkoló autók vagy útlezárások között, valamint meghatározott objektumokat, pl gyalogátkelőhelyet, buszmegállót, járműveken ülőhelyet keres és bejelez gazdája részére. A vakvezető kutya nem taxi és nem GPS, tehát nem vezeti el gazdáját A pontból B pontba, a gazdának kell tudni tájékozódni (ami a legtöbb látássérült embernek bámulatosan megy) és megfelelő vezényszavakkal irányítani. Ugyanakkor amikor lekerül róla a vakvezetőkutyákat felismerhetővé tévő hám, ugyanolyan kutya lesz, mint a többi, tehát biztosítani kell számára a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, játékos mozgást, szeretetet és állatorvosi ellátást.

A vakvezető kutyák képzése többéves folyamat, amely 8 hetes korukban már elkezdődik, amikor bekerülnek az ún. Kölyöknevelő Programba.  A családok vállalják, hogy a kölyköket városi körülmények között hozzászoktatják idegen állatokhoz, a szobatisztasághoz, emberekhez, a nyugodt barátságos viselkedéshez, tömegközlekedésen utaztatják őket. Egyéves koruk körül visszakerülnek a Központba, ahol alapos orvosi és temperamentumvizsgálat után elkezdődik a kb hat hónapig tartó képzésük, mely során kiképzőikkel gyakorolják az alapvető engedelmességi és vakvezető feladatokat. A kutya és a látássérült gazda közös munkája egy 5 napos bentlakásos átadó tanfolyammal kezdődik, majd egy-másfél hónapos lakóhelyi képzéssel folytatódik. A vakvezetőkutya – gazda páros a sikeres Közlekedésbiztonsági vizsga után önálló közlekedésre alkalmasnak minősül.

Írta: Martha Wilson, Solaris



0 comments:

Megjegyzés küldése