Pages

2024. szeptember 16., hétfő

Gyógynövény határozó gyerekeknek

Kedves Olvasók! 

Az idén is hozok mágikus könyveket, lesz közte olyan, amit talán már sokan ismertek, de lesz  új kötet is.

A gyógynövények világát már jó kisgyerekként megismerni, ezért született meg ez a kötetet is. Két neves amerikai kutató úgy gondolta, hogy hasznos lenne a szülők számára egy mesefüzet-ismertető, amivel közelebb tudják hozni a témát az iskola előtt álló generációhoz. Így született meg a 2000-es évek elején ez a kötet, ami rövid idő alatt Európa varázsvilágában is népszerű lett.

A kötet elején érdekes mesék szerepelnek, amik esti meseként szolgálhatnak a gyerekeknek. Ezen írások középpontjában egy-egy növény található. A legtöbbje nemcsak a természetben játszódik, de a szereplők is állatok, növények. Mindegyik egy-egy növény tulajdonságára épült, az okozza a gondot, vagy éppen ez kell a megfejtéshez. Már ezáltal képes tehát a fiatalokat észrevétlenül nevelni.

Sokan szeretik például a gombás meséket, amiket vicces mérgezős történetekként ismerhetünk meg. Nyilvánvalóan ez el van túlozva, és nem okoznak nagy bajt az állatoknak, de a gyerekek már ebből is megtanulhatják, hogy melyiket (nem) lehet fogyasztani.

A mesék egyébként csoportosítva vannak, aszerint, melyek tartoznak össze. Egy-egy csoportba 7-8 történet található, a szereplők szerint. Vannak olyan mesék, amikben erdei állatok, vannak, amiben házi állatok, és van, amiben csak növények szerepelnek.

Leginkább az erdei történeteket szeretik, mivel azokkal nem gyakran találkozhatnak az átlagos kis varázsló csemeték. Sok gyógynövényt használnak a családok a háztarásban, így a házi állatos részekben felmerülő növényeket mind ismerik. Az erdei mesékben azonban újakkal találkoznak, amiket nem látnak otthon. Emiatt némileg titokzatossá, misztikussá is válnak ezek a növények.

A kötet ezen részét oldalanként rajzok díszítik, hogy könnyebben fogyasztható legyen. Ehhez Zoe Cush illusztrátort kérték fel, aki Amerikában nagy népszerűségnek örvend. Rengeteg  varázsvilágbeli mesét illusztrált, sőt még a muglik meséit is díszítette rajzaival.

Mivel gondoltak a nagyobb gyerekekre is, így a kötet végén található egy kisokos. Ide összeszedték a mesekönyvben szereplő növényeket, és mindről olvasható egy rövid ismertető. Ehhez csatoltak  egy-egy képet az élőhelyükről is, hogy a kirándulások alkalmával könnyebben felismerjék őket. Itt mindnek leírják az élőhelyét, a külsejüket és a főbb felhasználási módjukat.

Természetesen rengeteg növény nem szerepel a kötetben. Az írók szándéka nem az volt, hogy mindet megismerjék, csak az, hogy közelebb hozzák a gyógynövények világát a fiatalokhoz. A kötetbe úgy választották ki őket, hogy mi az, amit bárki megtalálhat, ami bármikor szembejöhet velünk otthon vagy egy-egy kirándulás alkalmával. Ehhez hozzászámították, hogy mi az, ami emészthető a gyerekeknek, és esetleg felkelheti az érdeklődésüket.

Írta: Júlia Snape, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése