Pages

2024. szeptember 16., hétfő

1. rejtvény

 Kedves Olvasóink!

Rejtvény rovatunk idén egy kis ráncfelvarráson esett át, Júlia Snapehez csatlakozik szerkesztőségünk egyik új tagja, Kate McPigeon. 

Innentől kezdve nem lesznek az adott lapszám cikkeihez kapcsolódó kérdések, hanem a Harry Potter univerzummal kapcsolatos tudásotokra leszünk kíváncsiak.

Válaszaitokat az szboszi.gracia@gmail.com-ra várjuk. Ne felejtsétek el az email tárgyában feltüntetni az iskolai nevetek, évfolyamotok, házatok és hogy az 1. rejtvényekről van szó.  Év végén pedig új Év rejtvényfejtőjét avatunk, hiszen Alice idén inaktív.



Júlia a tőle már megszokott egyik rejtvény fajtát hozta első számunkba. Az a feladatotok, hogy megkeressétek az alábbi szavakat. Ne feledjétek, MINDEN IRÁNYBAN lehetnek a szavak!"

 10 pont szerezhető 



Kate kérdéseivel is 10 pont szerezhető


1. Hol dolgozik Dursley úr?

- Grunnings téglagyárban

- Grunnings fúrógyárban

- Grunnings csavargyárban


2. Hányadikos volt a Roxfortban Hermione és Ron, amikor prefektusok lettek?

- 4

- 5

- 6


3. Mivel kínálja McGalagony professzort Dumbledore a Privet drive-on, míg várják Hagrid érkezését a kis Harryvel?

- csokis süti

- citrompor

- mindenízű drazsé


4. Miből készültek a csapok a prefektusi fürdőben?

- arany

- réz

- ezüst


5. Miért nem vigyázott Harryre a Privet Drive-on Mundungus Flecher, amikor dementorok támadtak rá?

- a kocsmában ücsörgött

- fél a dementoroktól 

- lopott üstökkel üzletelt éppen 


6. Mit dicsért meg Madam Pomfrey, amitől elpirult Dumbledore?

- Dombledore félhold alakú szemüvegét

- Dumbledore varázserejét

- Dumbledore fülmelegítőjét 


7. Miről álmodott rendszeresen Harry, míg nem ismerte a múltját?

- kígyókkal beszélgetett álmában

- az édesanyjáról

- repülő motorokról


8. Milyen iskolai egyenruhát képzelt el Petunia néni Harrynek?

- Dunley levetett régi ruháit festette szürkére a mosogatóban

- Vernon bácsi régi egyenruháját kapta meg

- Nem készültek egyenruhával számára


9. Melyik igazgatónak volt portréja a Grimmauld téren a Black házban?

- Phineas

- Sinistra

- Dippet


10. Mi volt a zsupszkulcs, amivel Harryék eljutottak a kviddics világbajnokságra?

- üres konzervdoboz

- használt tornacipő

- ócska bakancs


Írta: Júlia Snape és Kate McPigeon

1.

1.

Nyári terepgyakorlat élménybeszámoló- Kígyók, és egyéb csúszómászók nyomában

Kedves Olvasók!

A nyári szünet alatt különleges élményben volt részem. Egy hetet tölthettem a Villányi – hegységben, ahol társaimmal faházas kempingben kaptunk helyet. Az egy hét alatt felváltva voltak éjszakai és nappali terepszemlék, ahol azt a feladatot kaptuk, hogy derítsük fel a Villányi borvidéken előforduló állatfajokat. Javasolt volt a hosszú nadrág, és a zárt cipő, hiszen az apró rovaroktól, a madarakon át, egészen a kígyókig megtalálható mindenféle faj.

Elsőnek nappal vágtam neki, a mugli férjem kíséretében. Mint laikus, be tudja azonosítani, hogy madarat lát, de hogy pontosan milyet, abban én vagyok a szakértő. A borvidéken éppen érett a szőlő, és fölöttünk két egerészölyv körözött. Néha le-lecsaptak, és a földről nyulat, vagy pockot zsákmányoltak.

Érdekes észlelésem

Még ezen a napon bejártuk az egész völgyet, kezdve az elhagyatott kúriáktól a faluhatárig. Férjem igyekezett mindent képekben dokumentálni, én pedig szorgosan jegyzeteltem a füzetembe, hátha behozhatok pár fajt Legendás Lények órára. A professzor biztos díjazná a lelkesedésem az állatok iránt, és adna pluszba ilyen feladatokat.

Az elhagyott kúria az egyik diófa árnyékában állt. Fel volt törve az ajtaja, és már mindent elvittek belőle, ami mozdítható volt. Az eresz alatt pár üres fecskefészek állt, de a madárürülékből meg tudtam állapítani, hogy a napokban még lehetett lakója a fészkeknek. Ahogy körbejártam a házat, a fészernél számomra ismeretlen kígyóbőrt találtam. Hossza úgy elérhette a két métert is, és ezüstösen csillogott a napfényben. A gazdáját ugyan nem láttam, de biztos voltam benne, hogy a közelben lehet. Összeszedtem a kígyóbőrt, és elvittem magammal, hogy otthon tanulmányozhassam.

A táborban jöttem rá, hogy igen ritka példányról van szó. A kígyóhatározó szerint ez a bőr a kaszpi haragossikló, vagy más néven ugró sikló néven ismert. Utóbbi nevét azért kapta, mert támadás közben képes hatalmasat ugrani. Ilyenfajta viselkedést ritkán tapasztalni siklóknál, így gondoltam, kitűzöm célul, hogy a terepszemle végére találkozzak vele.

Pár gondolat a haragossiklóról, mielőtt felfedező útra indulok:

Magyarország egyik legnagyobb kígyófaja, hossza elérheti a két métert is. Vastagságra akkora, mint a csuklóm. Éjszakai állat, szereti a nedves, hűvös helyeket. Zsákmánya közé tartoznak a pockok, de akár az ízeltlábúakat, gyíkokat sem veti meg. Ha megijed, hatalmas ugrással az ellenségére támad, akár egy embert is képes megharapni. Nyugalom, mivel sikló fajról beszélünk, a harapás nem mérgező, csak fájdalmas.

A nagy találkozás

Az éjszakai terepszemlére végül negyedik nap került sor. Férjemmel zseblámpát ragadtunk, és felhúztuk a túrabakancsunkat. Magas szárú cipőt viseltünk, és vastag farmert, arra az esetre, ha a sikló mégis támadásba lendülne. Békés szándékkal mentünk, nem akartuk befogni az állatot, csupán csak lefotózni, esetleg feltérképezni az életmódját. A kúria melletti kútkávára ültünk le, és vártunk. Sokáig nem történt semmi, csak hallgattuk a közelben fészkelő macskabagoly pár vijjogását. Jellegzetes hangjuk van, könnyű őket megismerni. A férjemmel már majdnem elaludtunk, mikor sziszegő hangot hallottunk a fészer felől, ahol tegnap a levedlett bőrt találtam. Közelebb merészkedtünk, de igyekeztünk tisztes távolban maradni. A haragossikló végig kúszott a megrepedezett járdán, és elindult zsákmányolni. Követtük egy darabig, és megállapítottuk, hogy a közelben lakó siketfajd fészke lehet a célpont. Nem is tudtam elképzelni, hogy egy ilyen keskeny csúszómászó képes egy egész fajd tojást megenni. A sikló közelebb kúszott a tojáshoz, és kitátotta a száját. Ráfogott az eleségre, és elkezdett fokozatosan rácsúszni. Ekkor érkezett meg a tojó, aki heves szárnycsapásokkal elkergette a csúszómászót. A kígyó nem adta meg magát, hanem nekitámadt az anyamadárnak, aki éles csőrével szinte keresztülszúrta az ellensége testét. A kis bestia csak nem adta meg magát, hanem fogát a madár csüdébe mélyesztette. A fajd ekkor tántorodott meg, és eresztette el pillanatra a kígyót. A haragossikló is fáradhatott, mert a heves rángása helyett csak jobbra- balra cikázott. A csatának végül a felkelő nap vetett véget, mert a fény megfutamította a hüllőt. A haragossikló hangos sziszegéssel eltűnt a kövek között, és nem láttuk többet.

Írta: April Starr, Solaris

Gyógynövény határozó gyerekeknek

Kedves Olvasók! 

Az idén is hozok mágikus könyveket, lesz közte olyan, amit talán már sokan ismertek, de lesz  új kötet is.

A gyógynövények világát már jó kisgyerekként megismerni, ezért született meg ez a kötetet is. Két neves amerikai kutató úgy gondolta, hogy hasznos lenne a szülők számára egy mesefüzet-ismertető, amivel közelebb tudják hozni a témát az iskola előtt álló generációhoz. Így született meg a 2000-es évek elején ez a kötet, ami rövid idő alatt Európa varázsvilágában is népszerű lett.

A kötet elején érdekes mesék szerepelnek, amik esti meseként szolgálhatnak a gyerekeknek. Ezen írások középpontjában egy-egy növény található. A legtöbbje nemcsak a természetben játszódik, de a szereplők is állatok, növények. Mindegyik egy-egy növény tulajdonságára épült, az okozza a gondot, vagy éppen ez kell a megfejtéshez. Már ezáltal képes tehát a fiatalokat észrevétlenül nevelni.

Sokan szeretik például a gombás meséket, amiket vicces mérgezős történetekként ismerhetünk meg. Nyilvánvalóan ez el van túlozva, és nem okoznak nagy bajt az állatoknak, de a gyerekek már ebből is megtanulhatják, hogy melyiket (nem) lehet fogyasztani.

A mesék egyébként csoportosítva vannak, aszerint, melyek tartoznak össze. Egy-egy csoportba 7-8 történet található, a szereplők szerint. Vannak olyan mesék, amikben erdei állatok, vannak, amiben házi állatok, és van, amiben csak növények szerepelnek.

Leginkább az erdei történeteket szeretik, mivel azokkal nem gyakran találkozhatnak az átlagos kis varázsló csemeték. Sok gyógynövényt használnak a családok a háztarásban, így a házi állatos részekben felmerülő növényeket mind ismerik. Az erdei mesékben azonban újakkal találkoznak, amiket nem látnak otthon. Emiatt némileg titokzatossá, misztikussá is válnak ezek a növények.

A kötet ezen részét oldalanként rajzok díszítik, hogy könnyebben fogyasztható legyen. Ehhez Zoe Cush illusztrátort kérték fel, aki Amerikában nagy népszerűségnek örvend. Rengeteg  varázsvilágbeli mesét illusztrált, sőt még a muglik meséit is díszítette rajzaival.

Mivel gondoltak a nagyobb gyerekekre is, így a kötet végén található egy kisokos. Ide összeszedték a mesekönyvben szereplő növényeket, és mindről olvasható egy rövid ismertető. Ehhez csatoltak  egy-egy képet az élőhelyükről is, hogy a kirándulások alkalmával könnyebben felismerjék őket. Itt mindnek leírják az élőhelyét, a külsejüket és a főbb felhasználási módjukat.

Természetesen rengeteg növény nem szerepel a kötetben. Az írók szándéka nem az volt, hogy mindet megismerjék, csak az, hogy közelebb hozzák a gyógynövények világát a fiatalokhoz. A kötetbe úgy választották ki őket, hogy mi az, amit bárki megtalálhat, ami bármikor szembejöhet velünk otthon vagy egy-egy kirándulás alkalmával. Ehhez hozzászámították, hogy mi az, ami emészthető a gyerekeknek, és esetleg felkelheti az érdeklődésüket.

Írta: Júlia Snape, Solaris

Interjú April Starral

 Sziasztok!

Idén felélesztek egy régebbi rovatot, hogy interjúkon keresztül jobban megismerhessük a Grácia tagjait. Első alkalommal szerkesztőségünk egyik tagjával beszélgettem.

Hogy találtál rá a Gráciára?

-   Igazából online szerepjátékot kerestem, és saját magam fedeztem fel. Régebben a Magyar Tolkien Társasággal jártam szerepjátékos táborba. Aztán nem volt már időm 10 napos táborba menni, de hiányzott a szerepjáték.

Hogyan „született” meg  karaktered?

-      Hobbiíró vagyok, és írtam egy trilógiát. Ez fent van a Wattpadon is. Annak a főhősnője Aprilla (April) Starr, aki tündér-mágus félvér. Tündérül a neve jelentése a Hold ajándéka. Nem csak a csillagokból tud jósolni, hanem a Holdból is. Ez a képessége már fiatalon kiderül, és ekkor jön rá, hogy van benne tündér vér is. A prófécia szerint April megtagadja a máguslétét, és szárnyas lényeket szül, akik közül fejedelemmé koronázzák a másodszülöttet. Azért szeretem, mert ezzel a karakterrel hatalmas fejlődést értem el a három kötet alatt. Talán az egyetlen olyan lány szereplőm, aki a történet alatt leveti a kislány alakját, és igazi nővé érik. Van egy ikertestvére, az ő halála után kezd el igazán megerősödni. Mind lélekben, mind a csatamezőn. Patrónusa egy Sasfióka, aki életre is kel, és gyakran a fellegek fölé viszi.

Mik a kedvenc tantárgyai a Gráciában?

-      A Legendás lények, és a gyógynövénytan. Előbbi azért, mert kiskorom óta rajongok az állatokért, van macskám, kutyám, és jelenleg ez Batman nevű lovat lovagolok állandó jelleggel. A gyógynövények mindig is érdekeltek, már kiskoromban azt keresgéltem, hogy melyik nyavalyám milyen növénnyel tudom gyógyítani. Egyébként másodállásban gyógymasszőr vagyok, szóval dolgozok gyógynövényekkel.

Ha a varázsvilágban élnél, mi lenne a foglalkozásod és miért pont arra esne a választásod?

-         Valószínűleg vadőr lennék, és menteném a bajba jutott fajokat. És unikornisokat tenyésztenék emellett.

Ha találkozhatnál a Harry Potter univerzum valamelyik szereplőjével, ki lenne az? És miért?

-        Nekem Luna a kedvencem, nagyon sok mindenben hasonlítunk. Tetszik, hogy ennyire kiáll a barátaiért, és igazi „csodabogárnak” gondolom. Mivel rokonlelkek vagyunk, és ugyanazok a problémák foglalkoztatnak. Miért került ő vajon a Hollóhátba, mikor a bátorsága is megvan?

Mi lenne az, amit kipróbálnál a HP univerzumban? 

-   Én nekem a kviddics ilyen. Szeretnék a valóságban is repkedni, néha hasznosabb lenne,  mint a tömegközlekedés. Fogó szeretnék lenni, vagy terelő. Érdekel, vajon milyen lehet elkapni a cikeszt, vagy terelni azokat a hatalmas medicinlabdákat. Meg vajon, hogy lehet egyensúlyozni azon a vékony seprűn?

Melyik házba tartozol? És miért gondolod, hogy oda való vagy?

-    Hollóhát. Nem vagyok egy bátor alak, de a hűségemről, és nyíltszívűségemről már többször tettem tanúságot. Gyakran repkedek a föld felett három méterrel, és szövögetek meg nem valósítható álmokat. Emellett a kitartásomról is híres vagyok, illetve mindig szerettem tanulmányi versenyekre járni. A világon minden érdekel, kezdve a zenétől, a baletten át az állatokig.

A mugli világbeli életedről is mesélnél nekünk valamit?

-     Ha valaki rám gondol, egyből a lovak jutnak eszébe. Nem véletlenül. Kicsi koromban tartásjavító, és egyensúlyérzék fejlesztő jelleggel kezdtem el lovagolni. A baj csak az volt, hogy mellette balett oktatásra is jártam, ahol nem voltam őstehetség, de élveztem a zenére való mozgást, és az év végi előadásokat. De egyszer pont a fellépés előtti nap estem le a lóról, és meghúzódott a lábam, így a tánc elmaradt, legnagyobb bánatomra. Ezek után válaszútra kerültem, és fájdalmas búcsút vettem a balettől. Amit egyébként nézni a mai napig szeretek!
Szóval nyert a ló szerelem. Valahogy a mai napig, közel húsz év lovas tapasztalattal sem bánom, hogy a táncot végleg feladtam. Sokkal többet tudok a lovakról, mint azt kicsinek képzeltem. Így mára nem csak egy sima hobbilovas vagyok, hanem egy olyan ember, aki figyel, és gondoskodik a lováról. Célom ugyanis, hogy a közeljövőben olyan szintre fejlesszem a lovas tudásom, hogy a ló és a köztem lévő harmónia még jobban elmélyüljön, és mindketten élvezettel edzhessünk. Ehhez pedig nem kell más, mint kitartás, és nagyon sok gyakorlás! Az élet pedig adott nekem egy fiatal tehetséges lovat, aki szintén akar tanulni. Így egymást erősítve akár kikerülhetünk amatőr felnőtt díjlovas versenyekre, ahol akár szalagot is elnyerhetünk. De inkább már csak az élvezetért és a koncentráció fejlesztésért csinálom.


      Lejegyezte: Tekergő Hedvig, Solaris

Segítőkutyák

 Kedves Olvasók!

Martha Wilson vagyok, hatodéves Solarisos diák. Idén én is a Szombati Boszorkány csapatát fogom erősíteni. Cikksorozatomban a segítőkutyák világába pillanthattok bele.

A kutya az ember legjobb barátja, ezt mindenki tudja. Ám a kutyákat nemcsak házikedvencként tarthatjuk, hanem a segítségünkre is siethetnek számos helyzetben. Magyarországban hatféle segítőkutyát képeznek, melyek a következők:

  • vakvezető kutyák,

  • hallássérült-segítő.

  • mozgássérült-segítő,

  • rohamjelző

  • személyi segítő kutyák.

  • és terápiás kutyák.

Mindegyikőjüket alaposan kiképzik feladataikra, és nyugdíjukig folyamatosan tanulnak. A segítőkutyákat általában kölyökkoruktól arra képzik, hogy megkönnyítsék valamilyen fogyatékosságban vagy nehézségben érintett (pl. diabétesz) személy mindennapjait. Amikor alkalmassá válnak feladataikra, új gazdájukhoz költöznek egy speciális vizsga után. Vizsga után különleges igazolványukkal (és/vagy hámjukkal) mindenhová bemehetnek, ahová gazdájuk, legyen az étterem vagy bevásárlóközpont. 

A vakvezető kutyák   

A segítőkutyák talán legismertebb típusa a vakvezető kutya. Feladata, hogy a látássérült embert biztonságosan vezesse a közúti forgalomban. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerüli azokat, utat keres bonyolultabb akadályok, pl parkoló autók vagy útlezárások között, valamint meghatározott objektumokat, pl gyalogátkelőhelyet, buszmegállót, járműveken ülőhelyet keres és bejelez gazdája részére. A vakvezető kutya nem taxi és nem GPS, tehát nem vezeti el gazdáját A pontból B pontba, a gazdának kell tudni tájékozódni (ami a legtöbb látássérült embernek bámulatosan megy) és megfelelő vezényszavakkal irányítani. Ugyanakkor amikor lekerül róla a vakvezetőkutyákat felismerhetővé tévő hám, ugyanolyan kutya lesz, mint a többi, tehát biztosítani kell számára a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, játékos mozgást, szeretetet és állatorvosi ellátást.

A vakvezető kutyák képzése többéves folyamat, amely 8 hetes korukban már elkezdődik, amikor bekerülnek az ún. Kölyöknevelő Programba.  A családok vállalják, hogy a kölyköket városi körülmények között hozzászoktatják idegen állatokhoz, a szobatisztasághoz, emberekhez, a nyugodt barátságos viselkedéshez, tömegközlekedésen utaztatják őket. Egyéves koruk körül visszakerülnek a Központba, ahol alapos orvosi és temperamentumvizsgálat után elkezdődik a kb hat hónapig tartó képzésük, mely során kiképzőikkel gyakorolják az alapvető engedelmességi és vakvezető feladatokat. A kutya és a látássérült gazda közös munkája egy 5 napos bentlakásos átadó tanfolyammal kezdődik, majd egy-másfél hónapos lakóhelyi képzéssel folytatódik. A vakvezetőkutya – gazda páros a sikeres Közlekedésbiztonsági vizsga után önálló közlekedésre alkalmasnak minősül.

Írta: Martha Wilson, Solaris



Aang legendája

 Kedves Olvasók!

 Ebben a tanévben én, Júlia Snape foglak titeket elkalauzolni a mugli műsorok világába.

Idén februárban a Netflixre felkerült gyerekkorom egyik kedvenc meséjének élőszereplős változata Avatar: Az utolsó léghajlító címmel. Annak aki nem ismerné, bemutatom a rajzfilmet, mivel az már lezárt történet, de utána rátérek egy kicsit a most kijött részekre is.

A történet alapját mindkét esetben ugyanaz adja: két tizenéves Víztörzsébe tartozó fiatal testvérpár (Katara, Sokka) halászat közben jégbe fagyva találnak egy kisfiút, és az ő háziállatát, egy bölényt. Hamar kiderül, hogy ez a kisfiú, Aang a 100 éve eltűnt Avatar, aki mind a négy elemet (tűz, víz, föld, levegő) tudja uralni. Aang viszont jelenleg csak a saját elemét, a levegőt tudja hajlítani, így meg kell tanulnia bánni a másik hárommal is. Az elmúlt 100 évben viszont a Tűz urai elfoglalták szinte az egész világot, ami háborút, és az egyensúly felborulását idézte elő. Ennek pedig csak az Avatar tud véget vetni akkor, ha mind a négy elemet uralja.

A rajzfilm változatban a sorozatot 3 könyvbe/évadba sorolták, aszerint, Aang milyen sorrendben tanul meg bánni az elemekkel. A történet viszont nagyjából onnan folytatja mindig, ahol az előző évad abba maradt; az egész történet kb. 1 évet ölel fel. Főszerepben természetesen Aang, Katara és Sokka (később Toph-fal kiegészülve) van, egy másik szálon viszont két tűzidomár: Zuko és Iroh bácsi is főkarakterek.

Mivel a történet gyerekmese, így látványában/párbeszédében nem haladja meg a 12-es karikát. A sorozat is játékosan indul, Aang nem akar szembenézni a rá váró feladattal. Ez még akkor sem változik meg, mikor szembesül azzal, hogy népét, a levegő idomárokat kiirtotta a Tűz népe. Az egyik részben viszont Aang átjut a szellemvilágba – Avatarként ő a híd az emberek és a szellemvilág között –, ahol elkezdi felfogni, hogy mi a feladata, mire született. Itt egyébként a Víz északi törzsébe akarnak eljutni, ahol egy mestertől meg tudná tanulni az idomítást.

A második könyv nagy kérdése, ki fogja Aangot megtanítani a földidomításra. Ez elsőre egyszerűnek tűnik, de természetesen nem megy könnyen. Pár rész rá is megy, míg megtalálják a földidomár mestert, aki keményen bánik Aanggal. A levegőnek a föld az ellentéte, és Aang személyisége is ellentétben van egy földidomár személyiségével. Ezek miatt nem könnyen tanul meg ezzel bánni a fiú. Közben rájönnek arra is, mikor tudják a legnagyobb eséllyel legyőzni a Tűz Urát, és megpróbálják a még legegységesebb népet, a Föld népét is maguk mellé állítani.

A harmadik évad tulajdonképpen két részből áll. Az első rész a korábban kitalált hadműveletre  fókuszál, a második pedig a tűz idomítás megtanulásáról szól.

A történet nagyon sokat merít a keleti filozófiából, kultúrából. A levegő nomádjai egyenesen a keleti buddhista papokhoz hasonlóan éltek, de a többi népben is fel lehet fedezni ezt a személetet. A szellemvilág felépítése is ebből táplálkozik, azonban a legtöbb esetben nem egyértelmű az inspiráció. Nem akarják a szánkba erőltetni, hanem szépen elrejtették a történetben.

Az új, élőszereplős változatban a sorozatnak az első évadát dolgozták fel. Nagy vonalakban követi is azt, viszont egyes részeket, jeleneteket összevont, vagy akár ki is hagyott. Néhány szereplőt előre is hozott a 2. évadból. A hiányzó dolgokat viszont nagyon jól felépített, új jelenetekkel, párbeszédekkel pótolták, amik mind többet adnak a karakterekhez, és az egész világhoz. Itt már nem is ragaszkodtak a 12-es karikához, emiatt vannak erősebb, durvább jelenetek is. Aang is érettebben viselkedik, személyisége nem annyira gyerekes, mint a rajzfilmben.

A sorozat látványvilága is kifejezetten jó, remekül sikerültek a hajlítások animációi. Remek színészeket választottak, akik emlékeztetnek a rajzfilmes szerepeikre, és jelmezekben, sminkben  is  mesét idézik vissza. A Netflix be is rendelte belőle a 2. és a 3. évadot, így várhatjuk az egész történetet élőszereplősként is.

Írta: Júlia Snape, Solaris