Pages

2023. augusztus 10., csütörtök

Tolkien mélységei

Kedves Olvasóim!

Az előző számban bemutattam Tolkien legismertebb műveit. Most a kevésbé ismert, nehezebben olvasható Középföldén játszódó történeteit szeretném kicsit részletezni nektek. Ezek már egyértelműen nehezebb olvasmányok, leginkább akkor ajánlom őket, ha az előző kettőt szerettétek. Azok nélkül is érthetőek, viszont ezektől nem biztos, hogy kedvet kapnátok akár a Hobbithoz, akár a Gyűrűk urához.

Tolkienban még az első világháború előtt érlelődött meg a gondolat, hogy kéne egy mitológia a brit népnek is. Már diákként zavarta, hogy a görög, germán, római (vagy akár a hun) mitológiák Európa  nemzeteinek az ősi történetei. Ennek megoldására pár barátjával elhatározták, hogy megalkotják a brit félsziget mitológiáját, azonban a I. világháborút közülük csak Tolkien élte túl. Innentől kezdve egyfajta missziójának tekintette ennek létrehozását, így kezdte el írni a Szilmarilok című művét. Ez az, amire már az előző cikkemben is utaltam, amit a kiadója zavarosnak tartott, így nem akarta kiadatni; végül Tolkien halála után 4 évvel került a könyvesboltokba.

Mielőtt megpróbálnám bemutatni a könyvet, még meg kell említenem a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről című művet is, ami szintén az író halála után jelent meg. Tolkien halála után a fia, Christopher lett a világ legnagyobb építője. Azért ezt a szót használom, mivel ő maga nem írt már hozzá apja írásaihoz, pusztán azokat nehéz munka során szerkesztette egy-egy könyvbe. Ennek oka, hogy Tolkien akár ugyanazt azt eseményt többféleképp is papírra vetette (akár egymásnak ellentmondóan is), és sose tudott megállapodni egy-egy változatnál.

Mindkét könyvben olvashatunk az Első- és a Másodkorról is, a Szilmarilokba az került, amit Tolkien eredetileg is oda szánt volna, a Befejezetlen regék pedig tulajdonképpen a Szilmariloknak egy másik, bővebb verziója. Emiatt nagyjából hasonló a felépítésük, így egyben fogom bemutatni őket. 


Mindkét esetben teremtéstörténettel kezdődik a könyv, ami erősen emlékezteti az olvasót a bibliai teremtéstörténetre. Ez szándékos, mivel Tolkien mélyen hívő katolikus volt, és több rejtett keresztényi utalás, elem is található műveiben. A teremtés során Eru/Ílúvatar megalkotja az ainukat (egyfajta angyalok), és azokkal együtt, a zene segítségével hozza létre a világot. Melkor (Morgoth), az egyik ainu azonban fellázad Ílúvatar ellen, és disszonanciát okoz a zenében. Ő nagyjából Luciferrel egyezik meg, a világban (majdnem) minden rossz tőle származik.

A teremtéstörténetben olvashatunk a fajok teremtéséről is. A valák azok az ainuk, akik leszálltak Ardára (Föld), hogy közvetlenül itt avatkozzanak bele a világ teremtésébe. Ők 14-en vannak, 7 úr és 7 úrnő. Mindegyikük egy-egy nagyobb egység „kisistene”. Az egyikük, Aule nem bírta kivárni, hogy megjelenjenek Ardán Ílúvatar gyermekei, a tündék, így saját fajt alkotott: a törpöket. A maiak (közéjük tartoznak a mágusok is) szintén ainuk voltak, azonban ők kisebb rangúak. Az embereket (hobbitok is az emberek népcsoportjához tartoznak) szintén Ílúvatar teremtette, ők az Ifjabb Gyermekei.

Még az Elsőkor előtt az ainuk háborúba kezdenek Melkorral, amit az Elsőkorban a tündék folytatnak. Ebben a korban jelennek meg az emberek is. Ez a rész szól a címben szereplő ékszerekről, a szilmarilokról is. Ezekbe alkotójuk Valinor Két Fájának fényét foglalta, emiatt különösen szépek és jelentősek voltak. Ekkor játszódik Tolkien 3 nagyobb története is, melyek külön kötetben is olvashatóak: Húrin gyermekei, Gondolin bukása, Beren és Lúthien.

A Másodkor legfőbb helyszíne talán Númenor, ami az emberek egy szigete. Leginkább ennek történelméről lehet olvasni, azonban itt már megjelenik a Harmadkorban ismert Középfölde is. Itt a legfőbb ellenség már Sauron, Morgoth szolgája. Ekkor kerülnek megalkotásra a Hatalom Gyűrűi, ami 3 tünde, 7 törp és 9 ember gyűrűt jelent. Utóbbi kettőt Sauron és a tündék együtt alkotják meg, azonban Sauron készít egy sajátot (azt a bizonyos Gyűrűt), amivel uralma alá tudja később vonni azokat, amiknek megalkotásában ő is részt vett. Itt tehát elkezdődik az ellene való háború is; mikor legyőzik, és eltűnik a világból, akkor lesz vége a Másodkornak.

A Húrin gyermekei talán a legjobban megszerkesztett könyv a három elsőkori történet közül. Ezt Christopher úgy építette fel, hogy a legjobban összepasszoló történeteket tette egymás mellé, amik ide kapcsolódnak. Húrint az egyik nagy csata után Morgoth elé vitték, aki információkat akart belőle kicsalni. Az ember viszont nem válaszolt neki, így Melkor megátkozta egész családját. Húrin fia, Túrin a főszereplő, az ő kalandjait, életét követhetjük a könyvben. Emellett van egy húga, Nienor, aki később szintén fontos szereplő lesz. Ebben a történetben is szerepelnek törpök, egy sárkány is, és még mágikus karddal is találkozhatunk.

Gondolin bukása pont arról szól, ami a címe is: a tünde királyság, Gondolin végéről. Bevallom ezt így külön kötetként még nem olvastam, de tudtommal egy összeollózott kiadás, amiben az ide kapcsolódó több változat olvasható.

Beren és Lúthien története Tolkien szerint a legszebb szerelmi történet a világában. A szerelmes párt a saját feleségével való szerelme ihlette, nevük alatt a sírjukon is szerepel a két név. Magát a kötetet még nem olvastam, azonban a történetet már a két feljebb említett könyvben is meg lehet ismerni. Úgy tudom, hogy a könyvben az összes róluk szóló történet megtalálható, de ebben lehet tévedek! Beren halandó ember, aki beleszeret a halhatatlan tündébe, Lúthien-be. Szerelmük azonban csak akkor valósulhat meg, ha Beren megszerzi az egyik szilmarilt.

Ezen kívül még van a 12 kötetes Középfölde Históriája (History of Middle Earth), ami jelenleg a 6. magyar kötetnél tart. Teljes egészében egyébként csak angolul és spanyolul (és remélhetően most már magyarul is) olvasható, mivel nehéz lefordítani idegen nyelvekre. Ez talán még egy fokkal nehezebb olvasmány is, mint az előzőek. Még én sem vetettem bele magam (várom, hogy megjelenjen mind a 12 kötet), és a történetéről is nehéz lenne mit mondani. Tulajdonképpen a korábbiakban ki nem adott Középföldén játszódó írásokat tartalmazza tematikusan. 


Írta: Júlia Snape, Solaris


0 comments:

Megjegyzés küldése