Pages

2020. július 13., hétfő

Napkalács


Tisztelt Olvasók! 
A mai napon egy előétel féleséggel jelentkezik a Mágikus Konyha rovat, ami így a húsvéti ünnepkör környékén kiválóan alkalmazható a főtt sonka és tojás mellé, de a hétköznapokban kenyér helyett is megállja a helyét.
Nem is húzom tovább a szót, mai ételünk a Magvas napvirág kalács.



Hozzávalók:

40 dkg liszt
15 gr élesztő
1 kávéskanál só
fél teáskanál cukor
1,5 evőkanál étolaj
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl tej



1. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, a tojást és a tojássárgáját az olajjal simára
keverjük. A lisztbe szórjuk a sót, hozzáadjuk a tojásos olajat, a langyos cukros tejjel futtatott
élesztőt és bedagasztjuk. Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, belőle 9 db 10 cm-s kört
szúrunk ki. A köröket egyesével kissé kilapogatjuk, közepétől lefelé vágunk egy csíkot (itt fog
kezdődni a tekerés). Minden egyes kört tekerés előtt vékonyan megkenünk olajjal.
3. A külső vonal mentén feltekerjük úgy, hogy a hajtás alul legyen. 8 darabot sütőpapírral bélelt
sütőlemezre teszünk egymás mellé úgy, hogy kb fél cm legyen közöttük.
4. A kiszúrásnál megmaradt tésztából 16 db kb. 2 cm átmérőjű golyókat csinálunk (kevés tésztát
hagyjunk), vékonyan bekenjük olajjal, belehempergetjük a magokba és körberakjuk a lerakott
kúpokat.
5. A maradék tésztából először 8 db 3 cm hosszú 5 mm széles rudat sodrunk, amiket hosszában
a kúpok közepére teszünk, utána 2 vékony rudat sodrunk, összefonjuk és a kalács köré
tekerjük.
6. Meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk. Ha megkeltek, a golyók kivételével lekenjük a
tojássárgájás-tejes-olajos keverékkel, majd 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük.


Írta: Nadia Moor, Caminus

1 comments:

Victoria írta...

Nagyon jól néz ki :D

Megjegyzés küldése