Pages

2020. július 13., hétfő

Tőrbe ejtve (Knives Out) Avagy a "kitette" film



Ha imádod a krimiket, akkor ezt a filmet neked találták ki! Rian Johnson mesteri krimit varázsolt elő, ami tele van fordulatokkal és izzik a feszültségtől. A következő filmet leginkább Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című regényéhez hasonlítják, mivel teljességgel áthatja a filmet a klasszikus rejtélyekben gazdag nyomozós film sztereotípiája.

A film története igencsak egyszerű, adott a nagy birtok, a kastélyszerű ház és ennek birtokosa a híres milliárdos krimi író, Harlan Thrombey, akit a 85. születésnapján holtan találnak. A családfő a születésnapi party elött összehívta az egész famíliát. Úgy tűnik, végzett magával, és a rendőrség már épp lezárni készül az ügyet, mikor megjelenik a színen Benoit Blanc, a magándetektív, aki még utoljára kikérdezi az örökségre ácsingózó családtagokat. A nyomozó kezébe veszi az irányítást és egyre gyanúsabb részletek derülnek ki, aminek következtében az öngyilkosságból idegen kezűség lesz.  Mindenkinek tökéletes alibije van, mégis minden családtag a másikra mutogat. Blanc mindenkiben felfedez egy-egy gyilkos indítékot, a zűrzavar és káosz középpontjába pedig Harlan gondozónője, Marta kerül, hiszen ő látta a családfőt utoljára élve.

A bűntény egy rejtvény, amit a nyomozó próbál megfejteni a tanuk segítségével, akik között valószínűsíthető, hogy a gyilkos van. A szereplők között igazi sztárparádé van, mivel a film tele van A-listás színészekkel, akik közül nehéz kiemelni csak egyet. A karakterek sztereótipikusan fel vannak építve, a családtagok között megtaláljuk a merev üzletasszonyt, a magának való, elkényeztetett unokát, a tipikus elzüllött rosszfiút, a túlidealizált Mary Sue-karaktert és még sorolhatnám. A színészek mesterien hozzák a karakter, talán már túl is játszák azokat.

A film fő központja a fordulatok és a sablonokra alapozott humor. Igencsak zűrzavaros, gyorsan el lehet veszni a részletekben, viszont a feszültség és a rengeteg humoros poén miatt (amik leginkább a sztereotipak kifigurázásából akadnak) a jelenben tudunk maradni. A forgatókönyv pedig tökéletesen adagolja számunkra a gyilkoshoz vezető nyomokat és rejtélyeket. A szokásos „ki tette” típusú történetet pedig új szintre emeli a rendező.

Nincs a filmben semmilyen világmegváltás, robbanások vagy életbölcsesség csupán egy zseniális és egyedi történet, vicces szórakoztató karakterekkel, szellemes párbeszédekkel és egy halom megoldatlan rejtvény.

Tisztelettel:

Bessy Whitefall, Caminus


1 comments:

Victoria írta...

Nem elhanyagolandó az sem, hogy a főszereplő hölgy az avatarom Grácián :D Az egyik kedvenc sorozatomban játszott Ana de Armas, az Internátusban, onnan ismertem meg :D A film is tetszett amúgy :D

Megjegyzés küldése