Pages

2020. január 29., szerda

Szent György története


(Névnap: április 24.)

A források szerint a római hadsereg magas rangú tisztje Kappadóciából származott. 305-ben mártírhalált szenvedett Diokletian idejében. Már az 5. században úgy tisztelték Szent Györgyöt, mint a keresztény bátorság jelképét. Tiszteletére számtalan templomot építettek. A görög-katolikus egyház a „katonaszentek” közé sorolja, és „vasszentnek” nevezi, mivel oly sok kínt szenvedett el. Szent György életéről sok legenda született. A legismertebb közülük, mely egy sárkánnyal vívott harcról szól, csupán a 11-12. században keletkezett, főleg a keresztes lovagok körében volt népszerű, egészen a 19. századig.






Élt egy tóban, Líbia Silena nevű városának kapui előtt egy rettenetes sárkány. Ha éhes volt, egészen a városfalig hatolt, és mérgező leheletével úgy megrontotta a levegőt, hogy sokan belehaltak. (Véleményen szerint a legnagyobb, legrettegettebb sárkány típus lehetett a fekete sárkány) A lakók úgy döntöttek, hogy minden nap kétszáz bárányt tesznek a tó mellé, hogy e csapást megszűntessék. Amikor alig volt már bárány a környéken, azon tanakodtak, hogyan lakassák jól a szörnyeteget. Végül megegyeztek abban, hogy minden nap bárány helyett egy embert áldoznak föl. Sorsot húzva döntik majd el, hogy férfi vagy nő, szegény vagy gazdag legyen-e az áldozat. Egyik nap a király lányára került a sor. A király keservében kegyelemért esedezett a népéhez. Aranyat, ezüstöt, fele királyságát ígérte, ha megkímélik lányát. Erre mérgesen így szólt a nép a királyhoz: „Oly sok gyermekeinket veszítettük el, te pedig megtartanád lányodat?” Még azzal is fenyegetőztek, hogy megostromolják a várat, és erőszakkal viszik el a királylányt. Amikor a király észrevette, hogy népe komolyan beszél, nyolc nap haladékot kért, hogy lányától búcsút vehessen. Ez a kívánsága teljesülhetett.

A nyolcadik nap reggelén összegyűltek a városlakók, és a lány átadását követelték. A királylány sírva elköszönt szüleitől, és királyi öltözetben, egyedül ment el a tóhoz. Ott leült egy kőre, sírva, keseregve várta a sárkány érkezését. Éppen arra lovagolt Szent György, és meghallotta a kesergést, leszállt a lóról, odament a lányhoz és megkérdezte, miért búslakodik. A lány így felelt: „Nemes lovag, menekülj erről az átkozott helyről, különben velem halsz, mert mindjárt jön a sárkány, hogy megegyen!” Azonban György így válaszolt: „Bízzál bennem, és én Merlin nevében megsegítelek.”

Miközben még egymással beszélgettek, sziszegve előkúszott a sárkány a vízből. György ekkor fölpattant a lovára, elővette pálcáját, és bátran vágtatott a szörnyeteg felé. Pálcájával úgy megsebesítette a sárkányt, hogy az földre hullott. A királylányhoz pedig így szólt: „Vesd le övedet és kösd az állat nyakára. Szelíden fog követni téged.” Amikor a város lakói meglátták a szüzet és a sárkányt, rémületükben felkiáltottak és menekülni akartak. Azonban György ezt mondta: „Ne féljetek, mert Merlin mester küldött engem hozzátok, hogy megszabadítsalak titeket a sárkánytól.” A király arannyal és ezüsttel akarta elhalmozta Györgyöt, aki azonban mindent szétosztott a szegények között. "Királyom nekem a mugli pénz nem becses dolog, a legendám ennél fontosabb."



Szent György Merlin egyik kisdiákja volt, aki, vizsgáján kék mágiával szelídített meg egy fekete sárkányt. Köztudottan a fekete sárkányokat csak nagyon erős mágiával bíró varázsló /boszorkány képes megszelídíteni.

Sajnos a muglik nem nemes célra használták a lényt, elpusztították ezt a ritka gyönyörűséges egyedet. Sajnos a legenda rosszul terjedt el, Szent György nem ölt sárkányt.

Szent György szelleméhez általában átkok, nehéz helyzetek, lelki vívódások, háborús veszélyek és szerencsétlenségek, sárkányok esetén könyörögnek hozzá. Számos lovagi rend, ország, város, valamint a cserkészek, parasztok, lovak és háziállatok védőszentje. A művészek, pintérek, puskaművesek, lovaglók, nyergesek, katonák és fegyverkovácsok is mint segítőjüket tisztelik Szent Györgyöt.

Írta: Csíkos Vanessza, Caminus

0 comments:

Megjegyzés küldése