Pages

2014. december 25., csütörtök

Ünnepi rongyrázás

Végigsétálva a boltok sorain elborzadom, főleg most, hogy itt vannak az ünnepek. Rengeteg felesleges dolgot és olcsó bóvlit árusítanak. Este jöttömben-mentemben egy kis bódénál, ahol süteményt kínáltak az arra járóknak forró teával, vajsörrel és még finomabb forralt borral, az árus épp azt panaszolta, hogy sokan jönnek-mennek, megállnak, nézelődnek, de senki nem vesz semmit. Így igaz, most a gazdaság kicsit romokban hever és ez csak most jött ki igazán a vásárlási szokásainkon. Viszont van egy réteg, amely képtelen feldolgozni, hogy most hiába vannak ünnepek, a nadrág szíját meg kell kötni, ha szeretnénk túlélni a következőket is. Az asztalra nem kell a sok műanyag és csilli-villi cuccos. Az ünnepeknek a szeretetről kell szólni és arról, hogy azokkal lehetünk, akiket szeretünk, és azok gondolnak ránk, akik fontosak nekünk. A rongyrázás így se marad el, aki vendégségbe megy ilyentájt, az szembesül néhány felszíni gazdagsággal. Ilyen például a consumpta taters (töltött kolompér), mely, ha ügyesek vagyunk, nagyon finom és mutatós étek az ünnepi asztalra. 

Consumpta Taters avagy Töltött Kolompér 

 Hozzávalók: 

 * 25 dkg parizer
* 10 dkg füstölt tarja
* 1 tojás
* 1 kávéskanál pirosarany
* 1⁄2 kávéskanál paradicsompüré
* 2 kávéskanál mustár
* 1-2 kávéskanál majonéz
* 3-4 kanál tejföl
* borsikafű
* só
* 12 db nagy szemű kolompér
* vaj
* sajt

Elkészítés: A kolompért héjában megfőzzük (egy kis sóval, hogy gyorsan puhuljon), aztán, ha egy kicsit meghűlt megpucoljuk, kalapot vágunk nekik és kiskanál segítségével kivájjuk a közepüket. A parizert és a tarját ledaráljuk, belerakjuk a tojást, pirosaranyat, paradicsompürét, mustárt, majonézt, tejfölt és a borsikafűvet. Ha nagyon sósan szeretjük, akkor még egy pici sót (bár én nem ajánlom, a füstölt tarja kellően ízes hozzá). Jól összekeverjük. A kibelezett krumplikba töltjük a tölteléket, majd rátesszük a sapkákat. Kivajazott tepsibe tesszük és mehet a sütőbe. Mikor majdnem kész, tejfölt teszünk a kalapokra és némi sajtot. Jó tanács: Mikor tálaljuk, tegyünk ki hozzá tejfölt, mert úgy az igazán finom, ha még megtoldjuk vele.

Jó tanács: Mikor tálaljuk, tegyünk ki hozzá tejfölt, mert úgy az igazán finom, ha még megtoldjuk vele.

írta: Nigayami Szunaka

0 comments:

Megjegyzés küldése