Pages

2014. december 20., szombat

Karácsonyi mizéria, avagy hogyan nyugtassuk meg elgémberedett idegeinket

A varázsvilág fennállása óta sokszor történt már hasonló, de most még inkább gyűrűzik az új mánia. Pontosítva az, hogy az új nemzedék egyszerűen nem törődik a tradícióval. Ezzel nem is lenne gond, de van a másik véglet, mikor túlzásba esnek. Mostanában nem csak a polcokról, de a kéretlen baglyokból is áradnak az ünnepi, mézes-mázas, girlandos, tömény vackok. Jómagamon is észrevettem, hogy a karácsonyi készülődés immár csak egy nyűg és púp a hátamon. 

Viszont a konyhában imádok tevékenykedni, legyen ünnep, avagy nem ünnep. Most elhoztam egy kedves kis receptet, mely az ünnepi asztalra is kerülhet. 

Töltött Madár anya módra 

Hozzávalók: 

* Egy egész, lehetőleg tollatlan és belsőségmentes szárnyas jószág
* Fél kiló champignon (csiperkegomba)
* Három szép zsemle
* Három friss csirketojás
* Egy nagy fej vereshagyma
* Állati zsiradék
* Vajsör
* Tej
* Petroselinum (petrezselyem)
* Satureja hortensis (borsikafű)
* Origanum majorana (majoranna) – pecsenyevirág
* Capsicum annuum - dulcis rufus piperis (édes piros paprika)

Elkészítés: A tollatlan szárnyas jószágot bekenjük sóval, belülre pedig pecsenyevirágot dörzsölünk jó alaposan. Állni hagyjuk. A három tojásból kettőt megfőzünk kemény tojásnak. A három szép zsemlét megmelegített tejbe áztatjuk addig, míg jól meg nem szívják magukat. A champignont apróra vágjuk (ez általában nálam kimerül abban, hogy felcsíkozom pucolás után). Zsiradékon megdinszteljük a megpucolt és apróra vágott vereshagymát, majd mikor már üveges, akkor kis édes pirospaprikát rakunk rá és jól elkeverjük, majd jön bele a gomba és együtt dinszteljük tovább födő alatt. Mikor levet ereszt, ízlés szerinti Satureja hortensist adunk hozzá, a beáztatott zsemléket kicsavarva rámorzsoljuk, a két megfőtt tojást apróra vágva szintén belerakjuk. Hozzáadjuk a nyers tojást és némi Petroselinumot. Alapos összekeverés után levesszük a tűzről. A besózott és majorannázott szárnyas jószág bőre alá töltjük a gombás majszot. Ha marad, akkor mehet belülre is. Kizsírozott megfelelő méretű tepsibe tesszük, vajsörrel meglocsoljuk a tetejét és kisütjük. 

Jó tanács: Azért szeretem ezt a sült húst, mert finom, mutatós és lehet vele pepecselni. 
Csak azoknak ajánlom, akik szeretnek a konyhában maradni több órára. 


írta: Nigayami Szunaka

0 comments:

Megjegyzés küldése