Pages

2015. január 27., kedd

Karácsony utáni pihenés, avagy egy kis édesség a sok habosság után

Eljött a karácsony vége, végre. Mindenki lenyugszik, az árak az egekbe szállnak. Most itt az ideje, hogy ha már mindenkinek eltelt azzal a rengeteg habos babos, szörnyen édessel, egy kis könnyebb nassolni valót tálaljunk eléjük. 

Igazából nyári finomságnak is számít ez a kis finomság, nem kell sütni, kevés dologból áll, és enyhén savanykás a citrom miatt, ami benne van ezért remek nyálképző. Na de lássuk a receptet, mely már három generáció óta a családom része.

Keksztekercs anya módra

Krém: 
16 dkg porcukor
10 dkg teavaj
1 citrom leve héja

Tészta: 
40 dkg darált keksz
18 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
1,5 dl feketekávé
Egy kis rum (nem ajánlom az aromát, mert nem lesz olyan az íze)

Elkészítés: A krémhez való hozzávalókat magas falú tálba teszem, robot géppel habosra keverem. A teavajat ajánlott a művelet előtt legalább egy órával kivenni a hűtőből, mert meggyűlhet vele a bajunk. A tésztához valókat egy nagy keverőtálba tesszük, és könnyen nyújtható tésztát masszírozunk belőle össze. Néha kicsit több ideig tart az összedolgozás, főleg ha bolti előre ledarált kekszből dolgozunk, ilyenkor kicsit több kávét iszik meg a tészta. Zsemlemorzsa ágyon nyújtjuk körülbelül fél centi vastagra az össze állt masszánkat. (ez általában egy átlagos közepes tepsi fenekének a mérete) Végül a kikevert krémet rákenjük a lapra, és óvatosan figyelve a szélekre (leginkább arra amit elkezdünk) felhengergetjük. Amint kész vagyunk a hengergetéssel, középen ketté vágjuk, tálcára tesszük és kész is.

Picit betesszük a hűtőbe hogy megdermedjen. de utána már fogyasztható is.

írta: Nigayami Szunaka

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése