Pages

2025. május 30., péntek

Bodzaszörp

Kedves Boszi olvasók!

Szezonális finomságot hoztam Nektek, amit télre is el tudunk tenni, hogy a hűvös napokat egy kis tavaszi illat és íz lengje be. Elkészítése nagyon egyszerű, viszont egy kis odafigyelésre van szükség, hogy sokáig élvezhessük ezt a finom ízt.

Hozzávalók:

  • 15 fej bodzavirág (minél több, annál intenzívebb az íze)
  • 3 l víz
  • 1,7 kg cukor
  • 3 db bio citrom
  • 60 db Haas Teaízesítő tabletta
  • 1 cs. Haas Bodzaszörp tartósító

Egyéb kellékek: Jól lezárható üvegek, nagy lábas, szűrő, tölcsér, merőkanál

Ebből a mennyiségből kb 3,5-4 liter szörp lesz


Elkészítés:

Minden alapanyagot készítsünk elő! 

Egy nagyobb lábasba tegyük fel a vizet forrni a cukorral. Kevergessük és forraljuk oldódásig. Levesszük a tűzről hozzáadjuk a tablettákat és a tartósítót, majd oldódásig ismét kevergetjük. Amíg kihűl, addig a bodzavirágokról eltávolítjuk a vastag szárrészeket, a citromokat felkarikázzuk és ezeket egy nagyobb edénybe vagy lábasba tesszük. Én tettem bele pár levél citromfüvet is, ez a lépés elhagyható. 

Ha kihűlt a szirup, akkor ráöntjük a virágos-citromos egyvelegre. 

Lefedve, napfénytől védett, hűvös helyen hagyjuk állni 5 napot. Naponta meg kell keverni, akár többször is! Ez nagyon fontos!

5 nap elteltével üvegekbe tölthetjük. Ehhez az üvegeket forró vízben csírátlanítani szükséges, tehát forrásban lévő vízbe tesszük őket pár percre, én ezt a mosogatóban szoktam megoldani, amit előtte alaposan kimosok. Egy szűrő és egy tölcsér segítségével az üvegekbe kanalazzuk vagy önjük a kész szörpöt. 

Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ezzel a módszerrel télre is eltehetünk belőle. 

Csodás befőzést és fogyasszátok egészséggel!


Írta: Jane Black, Caminus


0 comments:

Megjegyzés küldése