Pages

2022. július 4., hétfő

Távol Afrikától – Beszélgetés Nigériáról

 Magyarországon viszonylag sok külföldi származású ember él, például kínaiak, oroszok, kubaiak, törökök, görögök és olaszok. A beszélgető partnerem Philip, aki Nigériában született, de már évtizedek óta hazánkban él. Őt kérdeztem a nigériai életről, konyháról, az elfogadásról és a beilleszkedésről.

Nagyon keveset tudunk Nigériáról. Kérlek, mesélj róla.

Nyugat-Afrikában, a trópusi zónában található. Területe 923 000 km², tehát majdnem tízszer akkora, mint Magyarország. Fővárosa Abuja (Abúdzsa), amit az ország mértani közepén építették fel a nyolcvanas években. Lagos, a régi főváros az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, de túlzsúfolt város lett, ezért az akkori kormány egy új építéséről döntött.

Szomszédjai Benin, Csád, Kamerun, Niger, délen pedig az Atlanti-óceán határolja. Két nagy folyója a Niger és Benue. Délen esőerdő, északon pedig szavanna húzódik. Két évszak váltja egymást: az esős (április-október) és a száraz (november-március). Az éves átlag hőmérséklet délen 37 °C fok, északon pedig akár 45 °C fok is lehet. Abszolút minimum hőmérséklet télen 10 °C fok, északon 6 °C.

Nigéria népessége 152 millió fő, ezzel Afrika legnépesebb országa. Három fő etnikai csoport van: a Hausa, Ibo és a Yoruba. Legnagyobb városok: Lagos, Kano és Ibadan. Nagyon gazdag az ország természeti kincsekben. Fő export cikke a kőolaj, de található itt drágakövek, alumínium, ón és szén is. Fő mezőgazdasági termékei a kakaó, a földimogyoró, a pálma olaj, a kukorica, a rizs, a köles, a tápióka, a yam, az édeskrumpli, a szarvasmarha, a juh- és baromfifélék.

Mivel Nigéria angol gyarmat volt (1960. október 1-én lett független), így az angol a hivatalos nyelv. Az iskolarendszer és oktatás is az angol rendszeren alapszik. Híres egyetemek az University of Ibadan (Unibadan), Ahmadu Bello University (ABU) és University of Lagos (Unilagos). Általában az úgynevezett 6-3-3-4 iskolarendszer van érvényben: 6 év általános iskola, 3-3 év junior- és senior középiskola, valamint 4 év egyetem. Mindenkinek legalább 9 évet kell eltöltenie az iskolapadban, ez a kötelező előírás.

Világhírű nigériaiak: Sade (előadó művész), Professor Wole Soyinka (irodalmi Nobel-díjas író és drámaíró), dr. Ferdinand Ofodile (plasztikai sebész), Jay Jay Okocha és Nwankwo Kanu (focisták), hogy csak néhányat említsek.


Hagyományosan a legtöbb nigériai a mezőgazdasággal foglalkozott; önellátásra termesztettek yams-ot, kölest, kukoricát, cassava-t, édes burgonyát, sütő-banánt. Azonban az infrastrukturális fejlesztések elmaradásával, és a kőolaj a 70-es években történő felfedezésével Nigéria ma már élelmiszer importra szorul. A kőolaj felfedezése előtt fontos és jelentős exportőre volt például olyan gazdasági növényeknek, mint a kakaóbab, földimogyoró (lásd a híres Kano földimogyoró piramisokat a képen), pálma olaj és a kaucsuk.

Milyen volt az akkori tapasztalatod a magyarokkal kapcsolatban?

Az úgynevezett kulturális sokkhatással szembesültem legelőször. Emlékszem még ma is, nekem mindenki egyformán nézett ki a buszon, nem tudtam megkülönböztetni az egyes arcokat. Pedig voltak fehér tanáraim Nigériában is: amerikaiak, angolok, sőt, még német is. Idővel persze ez megváltozott, talán olyan két-három hónap után már felismertem őket. Nagyon barátságosnak, segítőkésznek találtam a magyarokat, és ez nem az udvariasság mondatja velem. Sok magyar barátom volt akkor is. Súlyos atrocitás nem ért engem a bőrszínem miatt, igaz egy-két megjegyzés megesett néha, de nem csináltam ebből problémát, tovább mentem.

Változott-e ez az idők során?

Hát, nem nagyon. Szerintem a magyarok befogadóak. Szeretik, ha az ember megérteti magát magyarul, és kíváncsiak arra, hogy milyen az élet ott, ahonnan származom. Én mindig a "When in Rome, do as the Romans do" filozófiát követem, így nem érheti baj az embert.

Sosem akartál visszamenni?

Persze, hogy szokott honvágyam lenni, de mivel nagyon drága az útiköltség, csak néhányszor tehetem meg, hogy hazamenjek. Az egyetem elvégzése után Nigériában dolgoztam először, de 1986-ban visszajöttem a családdal Magyarországra. Aztán megint Nigériában éltem, 1992-ben jöttem vissza Magyarországra. Azóta itt élek folyamatosan.

Könnyen be tudtál illeszkedni?

Szerintem igen, könnyen barátkozó típus vagyok, így sok barátom volt már akkoriban az egyetemen, és most.

Van honvágyad?

Természetesen van, de igyekszem túltenni magamat rajta. Sajnos pont Nigériának azon a részéről származom, ahol a hírekben is halható és látható terrorista szervezet pusztít. Így nem is tanácsos mostanság hazamenni. De biztos vagyok benne, hogy hamarosan felszámolják őket, és béke lesz újra.


Sok külföldi, aki már nálunk él, nem tudja, vagy nem akarja megtanulni a magyart. Te miért tanultad meg?

Engem mindig érdekeltek a különböző kultúrák és nyelvek, mielőtt megérkeztem volna Magyarországra tanultam franciául, és beszéltem még négy nigériai nyelvet. Németül is tanultam Gödöllőn. Sajnos elhanyagoltam a francia és a német nyelvet, és ez nagy kár. A magyar egy különleges nyelv, más nyelvtani szerkezetekkel, mint az általam tanult nyelveknél van. Figyelni kell, hogy milyen a ragozás, milyen igeidőről, kiről van szó és a többi komplikáció. Ez  sok külföldinek nehéz.

A főzésbe a nigériai ételeket, ízeket is beépítetted?

Igen is, meg nem is! Nigériában nagyon sokféle fűszerkeveréket használunk a főzéshez, csípős ételeket készítünk. Ilyenkor módosítani kell a főzési technikán. A csirkepörköltet például ugyanúgy készítem, mint a magyarok, de fűszerezés már más. Sok gyömbért és chili paprikát használok. Részt vettem egy főzőversenyen, falunapon Batéban, és 13 versenyzőből első lettem a marhapörkölttel! Nigériában használunk köretnek yams-szot, édesburgonyát, black-eyed-peas-t (babféle), amik sajnos nem kaphatóak Magyarországon, vagy ha igen, akkor nagyon drágák.

Mi jellemzi a nigériai konyhát?

Főleg földimogyoró- és pálmaolajat használnak a főzéshez. Nem jellemző a tejtermékek alkalmazása, sem a habarás a főzésnél. A leves, mint első fogás is ismeretlen! Persze, szoktunk készíteni, de nem "kötelező" része az ebédnek. Ezek az úgynevezett "pepper soupok", amik készülhetnek csirkéből, húsos-csontos marhahúsból, vagy birkahúsból. A "fish soup" halból készül. Jellemzőjük, hogy nagyon csípősek, és fűszeresek. Kihagyhatatlan a gyömbér és a chili. Ha egy nő szül, akkor általában a "chicken pepper soup"-ot készítenek neki, mert attól sok teje lesz!

Afrika történelméről, így a nigériairól sem tudunk sokat.

Az első lakók a mai Nigéria területén a nok emberek (i. e. 500- i. u. 200) voltak, akik kultúrája világhírű a bronz szobraik miatt. A Kanuri, Hausza, és Fulani népek később vándoroltak oda. Az iszlámot a 13. században vették fel, és a Kanem Birodalom ellenőrzése alatt volt ez a terület a 11. század végétől a 14. századig. A Fulani birodalom uralkodott a régióban a 19. század elejétől 1851-ig, amikor a britek elfoglalták Laoszt és átvették az irányítást a többi régió felett 1886-ban. 1914-ben hivatalosan Nigéria Gyarmat és Protektorátus nevet kapta az ország. Az I. világháború alatt a hazai csapatok a Nyugat-afrikai határerőkkel együtt csatlakoztak francia erőkhöz, hogy legyőzzék a német helyőrséget Kamerunban. 1960. október 1-én Nigéria elnyerte a függetlenségét, tagja lett a Nemzetközösségnek és csatlakozott az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez. Nigéria egy laza szövetségi állam, önkormányzati államokkal, ezért a nemzetnek szembe kellett néznie azzal a nyomasztóan nagy feladattal, hogy hogyan egyesítsenek egy olyan országot, ahol több, mint 250 etnikai és nyelvi csoport van. Máig az etnikai különbözőség az úgynevezett törzsi villongások forrása. A Biafrai polgárháború a 60-as években sok millió ember halálát követelte. Az indította el a háborút, hogy keresztény Ibókat mészároltak le a muzulmán északon, és megtorlásul Hauszákat gyilkolták meg keleten. Ezért 1967 májusában az Ibók deklarálták a függetlenségüket, és az ország keleti részét elvágták az ország többi részétől. 1970 januárjában, 31 hónapi kegyetlen háború után a Biafrai katonák megadták magukat a szövetségi erőknek. Sok katonai junta kormány után most szabad már választások vannak Nigériában, és az eddigi kormányok stabilak voltak. Szövetségi rendszer az államforma: 36 önálló állam van, önálló törvényhozással és mindegyik államnak a nép által megválasztott kormányzója.

Milyen etnikai csoportok élnek Nigériában?

Három nagyobb található: Háusza-Fulani északon, Joruba délen és az Ibo keleten. Ezek az ország össznépességének 70%-át teszik ki. Összesen több mint 500 különböző törzs létezik az országban, mindegyiknek természetesen megvannak a csak rá jellemző kulturális tulajdonságai saját nyelvvel, tánccal, étkezési szokásokkal, stb. Nigéria fő problémái, akár gazdasági, akár politikai vonatkozásban mindig a törzsi érdekeken, a törzsi ellentéteken alapszanak. Például megfigyelhető, hogy minden szövetségi népszámlálásnál a népcsoportok arra törekszenek, hogy felduzzasszák a saját népük számát, mert így több forrást remélhetnek a szövetségi kormánytól. A korrupciót, a nepotizmust, a terrorizmust, törzsi háborúkat, stb., mind a törzsi érdekek és ellenérdekek határozzák meg.

Sokat hallunk a törzsi háborúkról. Ezeknek mi az okuk?

Sajnos, nálunk is voltak törzsi háborúk. A legsúlyosabb a Biafrai háború volt a 60-as években. Akkor az Ibók ki akartak válni az országból, de a szövetségi kormány hadereje megakadályozta őket ebben. Több millió ember pusztult el a kegyetlen háborúban. Korábban az angolok helyismeret nélkül húzták meg a határvonalakat, nem is beszélve a taktikájukról, a hírhedt "Divide and Rule-ről", az oszd meg és uralkodjról. Ez még a mai napig sok probléma forrása. Hogy miért így húzták meg a határvonalakat? Nem tudom. Szerintem nem érdekelte őket, tessék csak megnézni, hogy milyen egyenes vonalak a határok Afrika legtöbb országánál. Ezért van az, hogy vannak Hausa-k például Nigériában, Nigerben, és Chadban is.

A konfliktus forrása gyakran abból adódik, hogy a domináns nép elnyomja a kisebbeket. Az úgynevezett törzsi háborúk Nigériában mindig a földről szóltak, de akár vallási háborúknak is lehetne nevezni, mert ilyenek is voltak, sajnos. Főleg az ország északi részében található a legnagyobb muzulmán népesség. Egy adott városon belül is kb. ez az arány. Nos, ez sok konfliktus forrása lehet, különösen a muzulmánoknak. Bajuk van a disznóhús vágóhidakkal, a szeszesitalt árusító bárokkal, a vöröslámpás negyedekkel, a keresztény templomokkal.

Amióta 2014. májusban a Boko Haram 200 nigériai diáklányt rabolt el, és azzal fenyegetőztek, hogy eladják őket rabszolgának, azóta rendszeres időközönként bejárja a világsajtót a kegyetlenkedéseikről szóló hírek. Mit lehet róluk tudni?

A Boko szó az angol book-ból, azaz a könyvből ered, a "haram" pedig nem szabadot jelent hauszául, az anyanyelvemen, azaz tilos a nyugati oktatás. Ez a csoport még 3-4 évvel ezelőtt ismeretlen muzulmán terrorszervezet volt Nigériában. Az iszlámnak azt a változatát támogatja, amely miatt "haram", vagy tilos a muszlimoknak, hogy részt vegyenek az olyan  politikai vagy társadalmi tevékenységekben, amelyek a nyugati társadalommal kapcsolatosak. Ez magában foglalja például a választásokon a szavazást, az ing és nadrág hordását vagy a világi oktatás befogadását. Szerintük a nigériai állam egy olyan állam, amelyet a nem-hívők irányítanak. Muszlim törvénykezést akarnak Nigériában, ez az ún. Sharia törvény. Tehát, ha valaki például lopott, akkor le kell vágni az egyik kezét, a tolvaj mondja meg, hogy melyiket. Nos, ez nem fog sikerülni. Mert nálunk 50-50 %-os arányban vannak a keresztények és muszlimok.

Miért van az afrikai társadalmakban kevés generációs konfliktus?

Afrikában másképpen van a társadalmi berendezkedés. Nigériában általában több generáció él együtt, idősek otthona szinte nem is létezik. A gyerekekbe már a születésüktől bele van nevelve, hogy tisztelniük kell az időseket és idősebbeket is, még a bátyjukat vagy a nővérüket is. És ez nagyon szigorú követelmény, nincs apelláta! Például mi hatan vagyunk testvérek, és én vagyok a legidősebb. A mai napig engem nem szólítanak a nevemen, hanem "yaya"-nak (bátyám-nak) mondanak, skype-on vagy telefonon, vagy személyesen. Válaszadásnál pedig a "yes, sir" vagy "no, sir". Pedig édestestvérek vagyunk, de mégis megtartják azt a bizonyos távolságot.

Miért és mikor jöttél Magyarországra?

1975-ben, ösztöndíjas diákként. Egy évet töltöttem Budán a Nemzetközi Előkészítő Intézetben, ahol a magyar nyelv mellett hat hónap után már a szaktantárgyakat is magyarul kellett tanulni. Miután sikeresen letettem a magyar nyelvvizsgát, a Gödöllői Agráregyetemre jártam, ahol 1982-ben diplomáztam, mint üzemszervező agrármérnök és mérlegképes könyvelő. Még további két éven keresztül tanultam a magyar nyelvet az egyetemen, és ötösre államvizsgáztam.


Végül pedig következzen egy könnyebben elkészíthető étel, a "Nigerian Chicken Pepper Soup" receptje:

Ahogy a nevében is benne van, lényege a nagyon csípős leves. Elkészíthető különféle húsokból, így csirkehúsból, harcsából, belsőségekből (marhagyomor, amitől amolyan pacalszerű lesz). Ez most a csirkehúsból készült "pepper soup" leírása.

Először el kell készíteni hozzá az úgynevezett fűszer keveréket, a "Pepper soup spice mixturet." A hagyományos nigériai fűszerkeverékhez nélkülözhetetlen az atariko (habanero paprika), uda, gbafilo, uyayak, rigije és a gyömbér. Ezek a fűszerek olyan új ízvilágot adnak az ételeknek, amelyek ismeretlenek az európai konyhában. Ez a leves jó egy hideg téli napon, kiűzi az influenzát a testből, másnaposságra, szoptató anyáknak (elősegíti a tejtermelést), és felvidítja egy összetört szívet.

A fűszerkeverékhez: 5 gr. fekete bors, 2 gr. szegfűszeg, 5 gr. őrölt fahéj, 10 gr. koriandermag, 10 gr. köménymag, 10 gr. szegfűbors, 10 gr. őrölt gyömbér szükséges.

Daráljuk le a fűszereket, a felesleg üvegben hosszú ideig tárolható.

A leveshez: 700 gr. csirkehús (a csirke minél több részéből, hogy minél jobb ízt kapjunk), 2 evőkanál a fűszerkeverékből, 1/2 evőkanál chili por, 1,5 liter víz, 2 friss habanero paprika (vagy másfajta erős paprika), 2 Maggi leveskocka, 1 nagy fej vörös hagyma.

Daraboljuk szét a csirkét kisebb részekre és tegyük egy lábosba. Öntsünk hozzá 1/2 liter vizet, és a fűszerkeveréket, a chili port, a habanerot és a Maggi leveskockát. Ha elkezd forrni a víz, öntsük rá a maradék vizet. Főzzük, amíg a hús nem lesz puha. Természetesen kóstoljuk meg időnként, és ellenőrizzük, hogy kell-e még só. A gyömbérpor helyett friss gyömbért is használhatunk, melyből egy hüvelykujjnyi elég lesz. Reszeljük, vagy daráljuk, mindegy. Sokkal intenzívebb ízt és aromát kölcsönöz az ételnek, nem is beszélve az egészségügyi előnyeiről!

 Írta: Tekergő Hedvig, Solaris 

0 comments:

Megjegyzés küldése