Pages

2023. július 12., szerda

Tus és Huss!

Kedves Olvasó, remélem örömödet lelted egyedi üstödben, és sok új recept megalkotásához támadt kedved. Hogy ezeket le is tudd jegyzetelni, térjünk be egy még kevésbé ismert boltba, ahol Hermióne Granger is szívesen vásárolna. 

Ez a Tus és Huss penna és tinta szaküzlet.

Haladva a korral, ők is igyekeznek a vásárlók kedvében járni, és kihozták a Perfekt Papír Pennát, amit lapra nyomtatott módon vehet meg az érdeklődő, később pedig akkor állíthatja össze egy ügyes szerelő bűbáj segítségével, amikor szüksége van rá. 

Ugyan még csak hat változatban kapható, de már most sikertermék a Pulitzer Penna. A hagyományos Erdei füles- és Atlasz bagolytoll, valamint az Önkorrektor és Dikta-toll mellett fellelhető a készletben a diákok kedvence, természetesen, a Pletyka penna. A csevegő gyöngytyúk tollát tartalmazó író alkalmatosság minden hallott pletykát kérésre lelkesen lejegyzetel. 

Ahhoz, hogy rendelkezz egy ilyen pennával, a következőkre lesz szükséged:


- Egy általad választott, letöltött, lézernyomtatott penna.

- Egy papírvágó olló, valamint egy körömvágó olló az apróbb részekhez.

- 10,5 x 21 centis hagyományos nyomtatópapír.

- Kétoldalú ragasztó (dupló vagy kétoldalú cellux)

- 10 centiméter hosszú tollbetét (bármelyik 10 centis jó)

- Egy marék türelem, mert elsőre nekem sem lett szép, hiába nagyon egyszerű az összeállítása. (De tényleg!)

Összeállításhoz és dekoráláshoz:

- Forró ragasztó,

- valamint bármilyen pici mütyür ami szerinted jól mutatna rajta (fagomb, pici masni, filc forma, strassz, világító kavics, … ).

Válaszd ki a Papír Pennát amit összeállítanál, töltsd le, majd nyomtasd ki lézeres nyomtatóval. Erre azért van szükség, mert egy hagyományos tintapatronos nyomtatáshoz képest több gyűrődést kell kibírnia. Vizsgadrukktól nedvesedő kezek, szerelmi könnyek, összeállítás közbeni üdítős balesetekre gondolok, de a felsorolás végtelen. Míg a tintapatronossal egyszer használatos pennát kapsz, addig a lézernyomtatott kibír akár 20 tanórányi használatot is. 

Lássuk hát a medvét, vagyis a pennát. A nyomtatásnál érdemes kérned a „kitöltés lapmérethez” funkciót, hogy a megalkotott penna kényelmesen illeszkedjen a kezedbe és pennatartóba is egyaránt. 

A toll-forma esetében kicsit cseles a dolog, és ezen múlik a végén a szépsége, szóval mondom a trükköt! Elsőre csak nyers körbevágással egy ujjnyira haladj a toll(ak)tól. Hagyd egyben a kettőt. Mint láthatod, egymásra tükrözve vannak, ez szándékos, így kétoldalú, élethű tollad lesz a végén. 

Az első ránézésre úgy néz ki, mint amit egy ovis vágott körbe, de nekünk így jobb. A tükröző-vonalon hajtsd ketté a tollakat. A tükrüző-vonal az rész, ahol a két toll egymással tükörszimmetrikusan összeér. Lámpa vagy napfény felé tartva ellenőrizheted, hogy a két nyomatrész teljesen fedi-e egymást. Ilyenkor még óvatosan lehet javítani rajta, hogy fedjék egymást, utána már nem. 

A hajtás egyik belső oldalát fedd be kétoldalú ragasztóval, majd ragaszd össze. (A felső képen látszik, hogy a toll már duplózva és összeragasztva hogyan fog ekkor kinézni.) 

Most jöhet a finomabb, precízebb körbevágása, ami után egy igazinak látszó tollat kapsz papírból. 

Kész a neheze! Ügyi vagy!

Készítsük el a tollszárat, ami a mugli golyóstollat fogja rejteni. Ehhez szükséges egy 10,5 x 21 centiméteres hagyományos nyomtatópapír, amit a két rövidebb végén ugyan azon az oldalon felduplóztál. A feléd eső ragasztócsíkba óvatosan nyomd bele a tollbetétet úgy, hogy párhuzamos legyen a rövidebb oldallal, de kilógjon a tollbetét fém fejének kétharmad. 

Erőteljes nyomást gyakorolva a tollbetétre sodord fel a papírt, úgy, hogy egyik oldal se legyen laza, mert akkor a ferde és lötyögős tollszár miatt nehezebb lesz összeállítani. Zárd le a második ragasztással, hogy vissza ne lazuljon. Alaposan hengergesd át, így a ragasztó jól megfogja. 


Ez így még csak egy fehér papírra bevont íróeszköz, vagyis egy mugli Öko-toll. Ilyenkor jöhet egy kis kreativitás vagy a már kivágott színes téglalap, hogy harmonizáljanak az alkatrészek. Festhető akril festékkel, vagy bevonható szalaggal, mindegyik egyedi és elegáns kinézettel látja el, azonban elsőre javaslom erre a kinyomtatott lapon található kis színes téglalapot, csak az egyszerűség kedvéért. 


A két hosszabbik oldalán nyomattal ellentétesen duplózd fel, és sodord bele a már begyakorolt módon a fehér tollszárat. Ha valahol kissé kilógna a fehér, akkor színes filctollal könnyen el lehet tüntetni. Ha kissé ferde lett, a lelógó rész simán levágható, nem gond. Papír lévén, könnyebben javítható a legtöbb szépséghiba. A végére akár dugót is tehetsz forró ragasztóból, ahogy a fentebb lévő kollázson látható, ezzel eltakarva az a csúnyácska lukat.

Jöhet az összeállítás!

Itt lesz szükséged a forró ragasztóra, ezért kérlek óvatosan dolgozz! 

A képen látható módon állítsd be a madártoll helyét. A szár fekszik az ujjaid között, a toll a mutatóujj végénél kezdődik. Erre azért van szükség, hogy később ne zavarjon az írásban a toll úgynevezett „vitorlája”. 

Óvatosan húzz egy csíkot a ragasztóval a tollbetétet tartalmazó részre ott, ahova a madártollat szánod, majd határozottan nyomd rá amint felhelyezted. Ezzel kap egy természetes ívet a „vitorla”, amitől sokkal élethűbbé válik. 

A papír kalligráf fejet vágd körbe, és pödörj ívet bele lenti képen látható módon.


Minél jobban hasonlít az eredeti fém fejre, annál jobb. A forró ragasztó ad még majd neki egy kis plusz ívet a felhelyezésnél, de ez is csak rásegít az élethű kinézetre. 


Egy pici csík forró ragasztó, majd állítsd a hegyére a tollat, és a kalligráf papírfejet szintén hegyéhez érintve nyomd a ragasztóhoz. Ezzel eléred, hogy párhuzamos legyen a két rész. A mugli golyóstollat eltakarja a mártogatós fej, így varázsló társaid előtt sem fogsz lebukni a modern íróeszközöddel.  

Kész is a Papír Penna, jöhet az egyedi dekoráció!

A vitorla tövéhez bármi kis mütyür ragasztható, ami úgy érzed, illik a toll egyéniségéhez. Az egyedi tolladat pedig bizonyosan mindenki megcsodálja majd. 


Köszönöm, hogy most is velem alkottál, a következő számban a Weasley ikrek nagysikerű termékét, a Maxszimuláns Termékcsoportot hozom el neked. Ha szereted az origami papírhajtogatást, lapozd fel a következő számot is a Mágikus DIY rovatnál. Várlak vissza!

Jó alkotást, és szuper nyarat kívánok neked! 

Írta: Hadiyya Amjad, Arcanus


0 comments:

Megjegyzés küldése