Pages

2010. május 31., hétfő

Kalamut Írországban


Egy ősi faj példányát látták Írország lejtőin legelészni, a kalamutot. Mint az köztudott, ez a faj csak nagyon ritkán figyelhető meg, mindössze tízévenként egyszer, pontosan akkor, amikor a Merkúr a 360 000 000 km hosszúságú pályájának az ezredik kilométerébe lép be a bolygó. Akkor is észveszejtően nehéz észrevenni, hogy amit látunk az kalamut, hiszen a kalamutok fűzöld színűek (csak lankás, fűvel benőtt területeket kedvelnek) így beleolvadnak a környezetükbe.
Ezért nem is hittünk rögtön a férfinak, aki azt állította, hogy a házához közel látott egyet, míg a kúthoz tartott. Viszont mielőtt végleg elképedt volna, Mr. Collins készített egy fotót a világoszöld kalamutról, amit látott.
Mint azt már tudjuk, vagy aki esetleg eddig nem tudta, most megtudhatja, a kalamutkölykök egyik jellemzője, hogy még nem veszik fel a szokásos fűzöld színt, születésükkor még fehérek, és fokozatosan zöldülnek be. Így a Mr. Collins által látott példány biztosan kölyök volt még.

Amit még érdemes tudni a kalamutokról, hogy nem félnek az embertől, mindössze eléggé kicsik, nehezen észrevehetők, és mivel csak tízévenként bukkannak fel, még az élővilágba sem tudtak rendesen beilleszkedni. Emlős állatok, leginkább hiúzhoz hasonlítanak, de kicsit kisebbek náluk. A szemük általában éjfekete, viszont a kölyköké csak sötétszürke.
Macskafélék közé tartoznak, viszont növényevők, a szervezetük csak a réti növényeket képesek megemészteni.
A tíz legvédettebb varázslény közé tartozik a ritkasága miatt, a fekete piacon pedig több zsák galleonért lehet őket kapni. Általában a piacon csak hamisítványokat tudnak felmutatni, amit egy könnyű varázslattal le lehet leplezni, és ötszáz galleon bírsággal büntetnek.
Ha valakit azon kapnak, hogy igazi példányt árul, vagy háztartásában nevel, azt tízezer galleon fejében engedik csak ki az Azkabanból.
De ilyen nagyon ritkán fordul elő, tekintve hogy a kalamut milyen időközönként bukkan csak fel. Elkapni viszont nem nehéz.

Nos, íme a Mr. Collins által készített fotó, amelyen jól megfigyelhető a kölyök kalamut hiúzhoz hasonlító alkata, világoszöld színe, és sötétszürke szemei:


Írta: Aletha White

3 comments:

Susan Jessica Gartner írta...

Érdekes kis állatok. Köszönjük az információt, Ale. Felkeltette az érdeklődésemet :)

Szöcske /Ali/ írta...

Az is volt a cél :D Érdekes állatok nagyon, azt ki is felejtettem a cikkből, hogy szegényeknek semmilyen hallásuk nincs.

Victoria Vulpine írta...

Nekem is nagyon tetszett a hír, Aletha. Fantasztikus, különleges állatok! :)

Megjegyzés küldése