Pages

2024. április 14., vasárnap

Órarend Book TAG

Most pedig, az idei utolsó Bosziban vegyük górcső alá az iskola tantárgyait! Minden tárgyhoz kapcsoltam egy-egy jellemző meghatározást, ezek szerint fogok ajánlani könyveket. 

1. Átváltoztatástan: Egy olyan könyv, amiben valakinek a személyisége 180 fokot fordul

Suzanne Selfors: Mentsük meg Júliát! című ifjúsági könyvet választom ide, mivel ebben eléggé meglepett egy karakternek a változása. A történet a klasszikus Rómeó és Júlia átdolgozása.

2. Bájitaltan: Egy olyan könyv, amiben szerepe van egy méregnek

Nem szeretnék ide konkrét könyvet hozni, mivel csak Agatha Christie műveiből tudnék választani, ezzel pedig lelőném a megoldás egy részét. Az ő műveiről pedig már volt szó itt.

3. Gyógynövénytan: Növénytani könyv

Ide se szeretnék csak egy könyvet hozni, inkább egy kiadói sorozatot említenék, mégpedig a Kis természetkalauzt. Ebben több növényekkel kapcsolatos kiadvány is megjelent, röviden, érthetően foglalva össze a legfontosabb tudnivalókat egy-egy fajról.

4. LLG

Sajnos nem sok ilyen könyvet ismerek, ezért egy Harry Potter témájú könyvet hozok, még pedig a Legendás állatok és megfigyelésük című kiegészítő kötetet, amiből a film is készült.

5. Mágiatöri

Nehéz helyzetben vagyok, hogy ide mit hozzak, mivel mindenki más történelmi kort, eseményt szeret. Én magam is több korszakot kedvelek, épp ezért inkább több címet ajánlok, hogy lehetőleg mindenki tudjon belőlük választani.

  • Ioszif Lavreckij: Salvador Allende
  • Juan de Tovar: Azték krónika
  • Bill Manley: Hetven rejtély az ókori Egyiptomból
  • Francis Watson: Medici Katalin élete és kora

6. SVK: Egy klasszikus könyv

Nem egy klasszikus értelembe véve klasszikus könyvet hozok, épp ezért kétlem, hogy sokan találkoztatok volna már vele. Ez pedig nem más, mint Chrétien de Troyes: Az oroszlános lovag (Yvain) című verses regény. Ez a középkori mű az Arthur király mondakörbe vezeti be az olvasót. Ne ijedjen meg senki, kifejezetten olvasmányos műről van szó, amiben Yvain lovag különböző kalandjait ismerhetjük meg.

7. Asztronómia: Űr, csillagászati témájú könyv

Sajnos még nem olvastam konkrétan ilyen könyvet, pedig több is van a várólistámon. Úgy gondolom,  Scott Kelly: Egy év az űrben műve mindenki számára érdekes lehet. Az asztronauta elsőként töltött  340 napot, vagyis majd’ 1 évet a Nemzetközi Űrállomáson, az erre való felkészülésről és az itt szerzett élményeiről, feladatairól számol be könyvében.

8. Jóslástan

Biztos olvastam olyat, amiben jósolnak valakinek, viszont most csak Gwenda Bond: Lány a kötélen című regénye jutott eszembe, amiről már volt szó korábban.

9. Mitológia

Ide nem egy könyvet, hanem egy sorozatot szeretnék hozni, mégpedig Buótyik Dorina eddig megjelent 4 kötetét. Gracie Simpson főszereplésével mindegyik az ókori Egyiptomba vezet vissza minket, egybe fonódva a jelennel. Habár még csak az első két kötetet olvastam, amiben látszik, hogy kezdő írónővel van dolgunk, mégis bátran ajánlom nektek, mivel igazán szórakoztatóak, és fokozatosan javul az író stílusa is.

10. Repüléstan

Mi mást is ajánlhatnék, mint David McCollough: A Wright fivérek című könyvét? Ahogy a címe is mutatja, ez a repülőgép feltalálóinak életét mutatja be, természetesen találmány központúan. Részletes, és alapjáraton érthető a tudományos oldala is, mégis olvasmányos maradt.

Emellett viszont szeretnék egy magyart is említeni itt, mégpedig Kositzky Attila: „Deltaszárnytól a Fekete hölgyig” című művét, ami a szerző vadászpilótaként leélt életének egy szeletébe enged bepillantást.

11. Rúnaismeret

Habár még nem olvastam de Joanne Harris: Rúnajelek című regényében fontos szerepet kaptak a rúnák. Magyarul sajnos csak az első kötete jelent meg, de angolul már 4 kötet is olvasható.

12. Sárkánytan

Tolkien Hobbit művében nagy jelentőséget kap egy sárkány, erről azonban már olvashattatok.

13. Számmisztika: Egy művészettörténeti könyv

Armand Puig i Tárrech: Gaúdí és a Sagrada Família könyvét választottam ehhez a ponthoz, még pedig azért mert elég érdekesnek találom, hogy egy – még épülő – épületről valaki könyvet írjon. Eleve érdekes már a templom, hogy ilyen sokat dolgoznak rajta, és közben már meg megnyitották, hát még látni a kötetben a kész terveket róla…

14. SV: Egy ijesztő alapkoncepciójú könyv

Alapjáraton nem szeretek ijesztő könyvet olvasni, így nem igazán tudok ide könyvet ajánlani. Franz Kafka: Átváltozás című novellája viszont számomra nagyon ijesztő és egyben bizarr is volt.

15. Bűbájtan: Egy könyv, ami elvarázsolt

Tulajdonképpen minden könyv elvarázsolt. Minden könyvbe szeretek bele helyezkedni, elmerülni a világában. Legjobban mégis az olyanoknál sikerül, ami hosszabb (több kötetes), és bizonyos értelemben saját világot teremtett hozzá az író. Vagyis Tolkien művei, a Harry Potter vagy akár A tükörjáró sorozat esetében történt meg a leginkább.

16. Vámpírtan

Őszintén szólva nem igazán szeretem a vámpíros történeteket, így ritkán olvasok ilyet. Emlékeim szerint viszont a Fallen sorozatban feltűnik egy vámpír karakter is. Imádtam ezt a sorozatot, kicsit utazós, misztikus történet, ami képes magával ragadni az embert.


Írta: Júlia Snape, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése