Pages

2024. április 14., vasárnap

Molly Weasley: Bűbájok a hétköznapokban

Biztos mindenki ismeri a Weasley családot, mivel az egyik ősi aranyvérű családról van szó. Nagy szerepük volt Voldemort legyőzésében, és az Abszol úton található egy üzlete is a családnak. Nemrég azonban észrevettem, hogy Molly Weasley-nek megjelent egy könyve is, amit a háziasszonyoknak szánt.

Mint ismeretes, az asszony legtöbb idejét a ház körüli teendőkbe fektette mindig is, nem is tudunk arról, hogy lett volna valaha munkahelye. Emiatt szinte mesterévé vált a háztartási varázslatoknak, melyekről könyve szól. Erről olvashatunk a kötet bevezetőjében is, természetesen az asszonyhoz méltó, szerény, komoly, de néha vicceskedő stílusban, melyet minden fejezetben megfigyelhetünk.

A kötet fejezetei egy lakás felépítését követik, ezért az alábbi címeket kapták: Kert, Konyha, Nappali, Hálószoba, Fürdő, Egyéb. Utóbbiba olyan varázsigéket szedett össze, amit nem tudott egy-egy helyiségre korlátozni, többen vagy akár mindben hasznos lehet. A kötetet egyébként a Weasley család Odúként ismert házának képei színesítik.


A fejezeteken belül kis címekkel ellátva lehet olvasni az oda tartozó igékről. Azonban a történetükbe, kialakulásukba nem megy bele, néhol említ meg csak ezzel kapcsolatban egy-egy gondolatot, információt (pl. „Peter Snow-nak lehetünk hálásak emiatt”,  „… szerencsénkre a 18. század óta ismert a varázslat”). A hangsúly mindegyiknél azon van, hogy kell elvégezni, hogy lehet a hétköznapokban alkalmazni őket. Kifejezetten koncentrál arra is, hogy milyen szituációkban, alkalmakkor érdemes használni. Tapasztalatai szerint adja meg ezeket az információkat mindegyik szakasz végén, felsorolásszerűen is.

És, hogy mitől érdekes, és hasznos ez a kötet, mikor a legtöbb varázslatot mindenki ismeri, használja, és elvégzésük sem különösebben nehéz? Azoktól a hozzátoldásoktól, amiket az asszonytól kaptak. Nem egy varázslatot a szerző tovább fejlesztett, hogy még hatékonyabbak legyenek, speciálisra szabta, hogy az általa megadott igények szerint működjön, stb. Emellett pedig mindenkinek a figyelmébe ajánlom a kötet végén szereplő besorolást! Ebben megadja, mely varázslatokat használta a Roxforti csata során, és ezzel kapcsolatban milyen emlékei vannak róluk. Habár nem sok varázsige szerepel ezen listán (csupán 8 darab), mégis érdekes azt látni, hogy egy harc során is mennyire hasznosak lehetnek a ház körüli varázslataink.

 Írta: Júlia Snape, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése