Pages

2024. április 14., vasárnap

A repkedő fegyverhordozó

Most egy igencsak különös fajra szeretném felhívni a figyelmet, ami ráadásul védett. A Roxfort környékén is élnek példányok eme színes gyönyörűségekből. Mivel éjszakai életmódot folytat, érdemes holdtöltekor kimerészkednünk Hagrid kunyhójához, hogy megfigyelhessük őket. Járjunk nyitott szemmel! A barna –fehér pöttyös lepkét igencsak nehéz észrevenni! 

A felfegyverzett katona

A medvelepke méltán szolgált rá erre a névre. Első szárnyai barnák, amelyet néhol sárga, vagy krémszínű folt szakít meg. Hátulsó szárnyai narancssárgák, kék pöttyökkel. Amikor pihen, a hátsó szárnyak láthatatlanná válnak, így a lepke teljesen beleolvad a környezetébe.

Látványos színe nem véletlenül alakult ki. Mivel esetlenül repül, könnyen prédává válik a madarak számára. De nem kell aggódnunk, ez a példány bőven fel van fegyverkezve. Már hernyó korában a mérgező növényeket keresi, és ezeken keresztül a méreg felszívódik a bőrében, és soha nem ürül ki. Ha veszélyt érez, a hátsó szárnyait kivillantja, hogy ezzel elijessze támadóját. A kifejlett példánynak a fején van egy vörös pamacs, mely szintén a faj mérgezősségére hívja fel a figyelmet. Ha megtámadják, ebből a pamacsból mérget lövell ki. Ám a medvelepke harci taktikájának még nincs vége! Kiderült, hogy képesek cincogó hangot kiadni. Ezzel a cincogással ugyanis még egy nagy ellenségét képes megtéveszteni. Ez a támadó nem más, mint a denevér. A denevérek ultrahanggal tájékozódnak, a medvelepke pedig pont ezt a tájékozódást zavarja. Ha pedig a denevér mégis elkapja a lepkét, akkor pedig a rovar rossz íze miatt jegyzi meg, hogy erre a fajra nem érdemes vadászni! 

Akkor mégis milyen ellensége van a medvelepkének?

A kérdés jogos. Természetesen itt is a túlzott városiasodás okoz gondot, illetve a parlagok felszámolása. Azonban kiemelnék egy természetes ragadozót is, amely kifejezetten a hernyókat pusztítja. Ez a fürkészlégy. Habár a medvelepkék száma évről évre kevesebb, a faj még nem került fel a védett állatok listájára. 

Életmódja

Éjszakai életmódot él, a fények vonzzák. Nagyon rövid a repülési ideje, mindössze két hónap. Júliusban és augusztusban figyelhető meg. Ezek után a nőstény a fényes petéket csoportosan leteszi. A kikelés után a hernyók azonnal táplálkozni kezdenek, majd behúzódnak télre az avar alá. Tavasszal folytatják a táplálkozást, gyakorlatilag minden növényt megesznek, amik az útjukba kerül.

A hernyók ekkor már 6 cm hosszúak, és sokan „pamacska” néven ismerik őket. Testét világos szemölcsök borítják, hátán vöröses szőrszálak merednek az ég felé. Ennek védelmi funkciója is van, másrészt bábozódáskor ebből készíti a szövedékét.   


Méltó név egy kviddicscsapathoz

A Roxfortban alakult egy kviddics csapat, amely főleg a védekező taktikákra helyezte a hangsúlyt. A csapatfőnök, Ariana Fernanda főleg az eltérítő manőverekre fókuszált. Ez a gurkókra volt hatással, így az óriási golyóknak esélyük sem volt a játékosokat leütni a seprűkről. Ez biztonságosabbá teszi a játékot. A másik látványos védekező manőver a kapu őrzésében játszott szerepet. Az őrző védekezés közben lobogó narancssárga köpenyt viselt, ami megzavarta az ellenfél célzását. Természetesen ez a védekező taktika bírói elutasításra került, de mivel egy amatőr csapatról van szó, akik csak a Roxfort pályáján játszanak, így a narancssárga köpeny maradhatott. Egyébként a medvelepkék az „újítások” ellenére csak a ranglista tízedik helyén állnak, és továbbra sem sikerül megelőzni a Gepárdokat. De a szezon még hosszú, és a top 10-ben benne lenni is szép eredmény.

Írta: April Starr, Solaris

0 comments:

Megjegyzés küldése