Pages

2010. augusztus 31., kedd

Britek


A britekről már rengeteget hallhattunk. Ebben a cikkben megpróbálok túllépni a Kviddics Világkupán, a pudingon és a híres varázslóképző iskolájukon, és néhány kevésbé ismert információt megosztani az olvasókkal.
Az utóbbi tíz évben az angoloktól volt hangos a nemzetközi mágiasajtó. Hírhedt mugli írónőjük fenekestül felforgatta a varázslók életét. A vélemények megoszlottak még a minisztérium emberei között is. Egyesek ellenezték, hogy a miniszter nem tett lépéseket a leleplező könyvek (Harry Potter) kiadása ellen. A hivatalos személyek többsége azonban meglepő módon amellett voksolt, hogy engedjék szabadon terjeszkedni ezt a hullámot. Azt gondolták ugyanis, hogy így majd könnyebb lesz a beolvadás a mugli világba, nem kell majd annyit aggódniuk a mágusoknak, hogy lebuknak, hiszen a varázstalan népek úgyis a rajongásra fogják a dolgot. Ez a taktikai lépés eredményesnek bizonyult. 2000 óta a statisztika adatok szerint 40%-kal kevesebbszer kellett a minisztérium munkatársainak beavatkoznia a mágikus balesetek után.

A 2000-es évet egy magikriminológiai határvonalnak is tekinthetjük. A muglik ekkor készítették az első mozgóképsort arról a bizonyos könyvsorozatról, amely megdöbbentő részletességgel mutatja be a varázslók mindennapjait. Azóta számtalan olyan eset történt, amikor szükségtelen volt emlékezetmódosítást végeznünk az érintett muglikon, ugyanis egyszerűen ráfogták, hogy az incidens egy Harry Potter rajongó által elkövetett csínytevés volt. A történet kitalálója ellen egyébként nyomozás indult 2001-ben, amely során arra próbálunk fényt deríteni, hogy az írónőnek lehetett-e belső forrása, egy olyan személy, aki gátlástalanul szolgáltatta ki legbizalmasabb információinkat. Az eljárás jelenleg is tart, egyelőre sajnos csekély eredménnyel.”
nyilatkozta Carnus Todd, a londoni Auror Parancsnokság vezérhelyettese.


Az angolok elnéző magatartása nem példa nélküli, hiszen első cikkünkben olvashattunk a japánokról, akik szintén ezt a módszert választották – sikeresen.
Kelet-Európában nem elterjedt, de nyugaton mindennaposnak számít a mágikus úton történő személyszállítás. Az első ezzel foglalkozó céget, a Draconifort 1995-ben alapították meg a szigetországban. Azóta évente csaknem 200 ezer boszorkány és varázsló veszi igénybe szolgáltatásaikat. Változatos közlekedési formákat kínálnak, elsősorban a levegőben, de kivételes esetekben víz alatti szállítást is vállalnak. Választhatunk a seprű, a thesztrál, a szőnyeg és a lebegtetett tárgyakon való repülés közül. A különleges igényekkel bíró utasok számára biztosítják a sárkányon, illetve egy egyénileg kiválasztott tárgyon történő utaztatást is, mindezt természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett.
Brit társaink (és nem véletlen használom itt a „brit” szót az „angol” helyett) többsége a mugliktól eltérően még ma is a hagyományos családszerkezetben él. Sok mindennel lehetne ezt magyarázni, de egy dolog biztos. A varázslócsaládok nagy általánosságban mindig hagyománytisztelőbbek voltak, mint a varázstalan emberek. Míg a családfő a napi betevőért robotol, addig a feleség otthon van, főállású családanya, és a csemetéket neveli. Persze a mai rohanó világban úgy néz ki, ez is felbomlóban van, de még mindig ez a forma a megszokott. A japánoktól eltérően, s az oroszokhoz hasonlóan az itteni családok igyekeznek félreeső, eldugott helyeken letelepedni. Erre a tehetősebbek számára kitűnő helyszínt biztosítanak a jól elrejtett, ódon angol kúriák, amelyekből valójában több létezik, mint amiről a mugliknak tudomásuk van.
Érdekes az is, hogy a teázási szokásukról híres angolok napjainkban már több kávét isznak, mint teát. A teázás leginkább az idősebb korosztály körében népszerű, s ennek meg is adják a módját. Személy szerint nagyon kedvelem a krémteákat, amelyek hagyományos társaiktól abban különböznek, hogy tej helyett tejszínnel fogyasztják őket. A porcelán teáskészlet is elmaradhatatlan ilyenkor, ugyanis ez az anyag nem csak esztétikus, de rossz a hővezető képessége is, így a forró tea hamarabb válik iható hőmérsékletűvé benne.

Minden nép tartogat számunkra meglepetéseket. Így van ez a britekkel is. Gondolta volna bárki is, hogy ez a konzervatív nemzet volt az első, amely idén létrehozta állami kasszából a Varázslényképző Akadémiát? A hír leginkább a franciákat és az oktatási rendszerükről híres finneket sokkolta. Szeptember elsejével megindul a képzés, amelyen bármely értelmes lény részt vehet. A minisztérium szóvivője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben varázslények is képviseltetik majd magukat a minisztérium falain belül. Nos, mi kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Az akadémia épülete


Berenice Mayflower

0 comments:

Megjegyzés küldése