Pages

2024. március 6., szerda

Tűzfoltos kétéltűek nyomában

Nem véletlen, hogy a Legendás Lények Gondozása második óráján már szóba kerültek a foltos szalamandrák. Ezek a parányi állatok ugyanis nagyon ritkán mutatkoznak nappal, ezért nehéz őket észrevenni a búvóhelyükön. Mégis szerencsés, aki összefut velük, akár egy borongós, esős napon.

Hiedelmek

A régi idők boszorkányai úgy hitték, hogy a foltos szalamandrának olyan mágikus képessége van, amivel képes kioltani a tüzet, vagy ha beleesik a kútba, mérgező lesz a víz. Ezért az alkimisták és méregkeverők begyűjtötték őket és felhasználták a mérgüket bájitalokhoz: legtöbbször szerelmi rontások és égető sebek kezelésére  Ugyanis abban hittek, hogy a tűz ereje felkorbácsolja a férfiak szerelmi lángját, illetve megtisztítja a sebeket. Voltak azonban olyan boszorkányok, akiknek a patrónusa épp a szalamandra volt. Őket fekete mágusoknak tartották és kitoloncolták a város peremére. A részigazság az volt, hogy ezek a boszorkányok tényleg tüzeket tudtak szítani és ők voltak a legjobb kerítők. A valóság viszont, hogy senkinek sem ártottak, csak a rossz nyelvek vették őket a szájukra.

Szerencsére mára már tudjuk, hogy a szalamandra nem jelent veszélyt sem a vízre, sem a tűzre. Helyette viszont számos olyan tényező vezet a pusztulásukhoz, ami a növekvő társadalomhoz és a globális felmelegedéshez köthető. A városiasodás miatt az élőhelyük száma jelentősen lecsökkent, az autópályák akadályozzák őket a vonulási útvonalaikon, illetve a kitridgombák szaporodása is nagy veszélyt jelent számukra. Így Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 50 ezer Ft. 

A faj felfedezése és a Roxfortba kerülése

A szalamandrát a Roxfort környékén egy Susan Blackmore nevű boszorkány fedezte fel, aki hosszas tanulmányt írt az állatok viselkedéséről. Ezt a feljegyzést továbbította a Mágiaügyi Minisztériumba, ahol megállapították, hogy igencsak ritka fajról van szó, amit érdemes a diákokkal is megismertetni. Ezek után Susan Blackmoret felkérték a Legendás Lények Gondozása tanítására, ahol rávezette a nebulókat, hogy a szalamandrák igenis hasznos lények, mivel sok talajban élő kártevőt elpusztítanak. Szintén ő jött rá, hogy a szín bár megtévesztő, a méreg nem halálos. A tesztnek saját magát vetette alá, de kipirosodott bőrön kívül más mellékhatást nem tapasztalt. Így a szalamandrákat a Roxfort fennállása óta tanítják.

A faj főleg az idősebb lombhullató erdőkben honos, mert igencsak kedveli a nyirkos talajt.

Feltűnő citromsárga foltjaival azonban mérgező váladékéra hívja fel a figyelmet, tehát nem ajánlatos kézbe venni őket. Az ember esetében ez a méreg nem halálos, viszont bőrirritációt okoz.

Mivel a szalamandra kétéltű, ezért a párzása is sekély  vízben történik. Április – május környékén járja el a hím a násztáncát, de a párzási időszak ideális körülmények között akár őszig is kitolódhat. A megtermékenyítés a kloákán keresztül történik, és a nőstény testén belül jön lényegében létre. A párzáskor a hím a nőstény hasa alá csúszik, és gyakorlatilag egymást átölelve mennek a vízbe.

A faj elevenen szülő, lárvái a következő év májusában kelnek ki, igencsak fejlett formában. Végtagokkal, és kopoltyúval ilyenkor már rendelkeznek. Egy nőstény általában 40 utódot hoz a világra. A lárvafialás általában hideg vizű patakokban, tiszta forrásokban történik. A lárvák csak szeptemberben hagyják el a vízi életmódot, innentől kezdve szárazföldi életet élnek.

(.    Az év hüllője és mint címerállat

A fajt az MME Kétéltű – és Hüllővédelmi Szakosztálya 2019-ben az év kétéltűjének választotta. Nem véletlen, hiszen fokozottan védett és a világ egyik leglátványosabb farkos kétéltűje. Hasa általában szürke, háta fekete, amelyet sárga, narancssárga, esetleg piros foltok borítanak. Éppen ezért az Aggteleki Nemzeti Park is címerállatává választotta. De a park igazgatósága igazán különleges módot választott az állat megmutatására. A hegyoldal melletti ösvényen elhaladva megpillanthatjuk a dombon kitett óriás szalamandrát. Állítólag lenyűgöző látvány. Így javaslom, hogy aki teheti, látogasson el a parkba, ne csak az ajándéktárgyakat vásárolja meg.

      

Í    Írta: April Starr, Solaris


A






 

(3

0 comments:

Megjegyzés küldése