Villámgyorsan eltelt egy hét ismét, így itt vagyok én is, és az ígért receptem is. Ez a recept némi előkészületet igényel, ezért kérek mindenkit, mielőtt nekikezd, olvassa végig a receptet. A mai ételünk egy főétel lesz körettel.
Nem is húzom tovább a szót. Hölgyeim és Uraim, kezeket tisztára mosni, hajakat lófarokba kötni, ma főzni fogunk!
A mai nap egy gyógynövényes sült csirkét hoztam nektek, hagymás tört burgonyával. Ezt azt ételt készíti el Mrs. Weasley a Harry Potter és a Főnix Rendje 9. fejezetében, amikor kiderül, hogy Harryt felmentették és visszamehet a Roxfortba. Körülbelül 4 adag jön ki belőle.
Ez az étel nem vegán, de a köret elkészíthető vegán módra is. Diétás étrendbe is alkalmazható kevesebb olaj felhasználásával, illetve, ha jól tudom glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Szénhidrátcsökkentett és cukorbeteg diétába is beilleszthető.
Hozzávalók a csirkéhez:
- 1 közepes szeletelt vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma pucolva
- 1 egész csirke
- 2 evőkanál lágyított vaj/margarin
- Negyed teáskanál őrölt kakukkfű
- Negyed teáskanál őrölt zsálya (elhagyható a túl intenzív íze miatt)
- 1 teáskanál petrezselyem összemetélve, só és bors
- Fél bögre víz
1. Előmelegítjük
a sütőt 180 °C-ra, majd 1 hőálló edénybe rakjuk a szeletelt vöröshagymát és a
fokhagymát. Én a fokhagymát is felszeleteltem, így jobban kijön az íze, de át
is lehet törni fokhagymanyomóval. Megtisztítjuk a csirkét és hagyjuk
megszáradni.
2. Összekeverjük
a vajat/margarint a kakukkfűvel, zsályával és a petrezselyemmel, és elosztjuk a
keveréket a mell és a combok bőre alatt. Én ehhez felolvasztottam a margarint
és összekevertem a fűszerekkel, így egy ecsettel szépen el lehet dolgozni.
Mivel nekem jó nagy csirkém volt, és a legnagyobb edénybe se fért el egészben,
ezért félbe lett vágva. Így könnyebb volt a bőre alá juttatni a fűszeres vajat,
de ha esetleg egybe marad a csirke, akkor először fel kell lazítani a bőrét,
méghozzá úgy, hogy kicsit megcsíped, és felfele húzod a bőrt, majd aláteszed az
ujjaid. Ezt a mozdulatot lehet, hogy többször is meg kell ismételni. Ha
sikerült elosztani a fűszervajat, fektesd az edénybe a csirkét a hagymákra úgy,
hogy a melle legyen felül. Ezután sózzuk és borsozzuk, majd beleöntjük az
edénybe a fél bögre vizet.
3. Ötven percig
sütjük 180 °C-on, majd megfordítjuk a tálat, felhúzzuk a hőt 230 °C-ig és
további 30 percig sütjük. Az én edényem fedős, így 50 perc után levettem a
fedőt és úgy sütöttem tovább. Lehet, hogy az a 30 perc kevés neki, mindenképp
addig süssétek, amíg aranybarna nem lesz.
Hozzávalók a burgonyához:
- 1,1 kg krumpli pucolva és negyedelve
- 2 teáskanál olaj
- 1 közepes fej aprított vöröshagyma
- 2 gerezd tört fokhagyma
- Fél bögre olaj
- 1 bögre csirke alaplé (zöldség alaplé is megteszi)
- só és bors
1. Egy magas falú lábasba tesszük a krumplit és annyi vizet
amennyi ellepi. Felforraljuk az egészet, majd visszavesszük a hőt és közepes
lángon puhulásig főzzük, ami kb. 25 perc.
2. Felforrósítjuk a 2 teáskanál olajat 1 serpenyőben és
hozzáadjuk a vöröshagymát. Közepes hőmérsékleten főzzük, kevergetjük, amíg
szépen megbarnul, ez kb. 10 perc. Hozzáadjuk a fokhagymát is, és addig
pároljuk, amíg el nem kezd illatozni, ez kb. 15 perc, de hagymája válogatja, én
nem néztem itt az órát. Ezután félretesszük.
3. Leszűrjük a krumplit. Hozzáadjuk a hagyma-fokhagyma
mixet, az alaplevet, sózzuk és borsozzuk, közbe pépesítjük a krumplit és
hozzáadunk annyi olajat, amennyit felvesz. (Itt kihagyható az olaj, anélkül is
szépen összeáll)
Jó étvágyat! Ne feledjétek, legközelebb a Mágikus konyhán egy desszerttel foglak várni benneteket!
(Ez a recept megtalálható angol nyelven Dinah Bucholz: The Unofficial Harry Potter Cookbook című kiadványban, Herby Roast Chicken with Onion-Garlic Mashed Potato címen)
Írta: Nadia Moor, Caminus
0 comments:
Megjegyzés küldése