Más tájakon sorozatom részeiben, a világ különböző országainak, és annak varázslóinak hagyományos ételeit szeretném bemutatni nektek. Érkezzen tehát az első rész, melyben Bosznia-Hercegovinába foglak titeket elkalauzolni.
Ez a harmadik napom itt Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában.
A hely gyönyörű, tele sétálóutcákkal ahol hemzsegnek az idegen nyelvű varázslók és boszorkányok. Egyes részeken káprázatos kovács munkák kaphatóak, melyek odavonzzanak, minden tekintetet. Meghallgathattam már egy müezzin énekét és ihattam már a karsztvizű szökőkútból, melyből a helyiek szerint, ha fogyasztunk, visszatérünk még Szarajevóba.
A zeg-zugos városban, azonban rengeteg éttermekkel teli utca is megtalálható, melyekből csak úgy áradnak az ínycsiklandozó illatok, hívogatva a turistákat. Tegnap délelőtt volt szerencsém megkóstolni egy helyi finomságot, a burek-et. A spenótos és húsos ízesítésű étel pillanatok alatt elfogyott! Jöjjön, hát az első bosnyák étel amit bemutatok:
HÚSOS BUREK
Egy húsos burek hozzávalói 4 adaghoz:
- 1 vöröshagyma
- 1 kg darált sertéshús
- 1 csomag réteslap
- 6 db tojás
- 3 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 dl ásványvíz
+ Só, bors ízlés szerint.
Elkészítés menete:
1. A hagymán megdinszteljük a darált húst, borssal megszórjuk.
2. Egy tepsiben a réteslappal kezdve rétegesen lerakjuk a hagymás húst, réteslap legyen felül.
3. Kockákra vágjuk.
4. Robotgéppel összekeverjük a tojásokat a tejföllel, hozzáadjuk a tejet, az ásványvizet, olajat, sót.
5. A tejfölös szószt ráöntjük a burekra.
6. Erős tűzön 30-35 percig sütjük.
-sütési hőfok: 200°C -sütési mód: alul-felül
Köszönöm, hogy elolvastátok cikkem, találkozunk legközelebb is mikor a baklava rejtelmeibe foglak titeket bevezetni. Addig is jó időtöltést kívánok a konyhában.
írta: Lorcan Moon, Caminus
0 comments:
Megjegyzés küldése