Sipor francia hagymalevese
Nagyjából 2000 évig, vagy talán több ideig is a hagymalevest a szegények ételének tartották, viszont ez a verzió már nem nevezhető szegényesnek: a húsleves alap lé, az olvadt sajt, és a kruton varázsolja telt és laktató étellé.
A francia hagymaleves ezen változatát készítette el Sipor is a Halál ereklyéi 12. fejezetében. Kóstoljátok meg Ti is!
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 4 közepes fej hagyma
- 60 g vaj (olvasztva)
- 1 bagett
- 60 g reszelt parmezán sajt (+ díszítésnek)
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál bors
- ¼ teáskanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 l húsleves alap lé
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 175 fokra. Amíg melegszik a sütő, megpucoljuk a hagymákat, majd igyekezzünk minél vékonyabb csíkokra vágni őket. Közben egy edényben elkezdem megolvasztani a vajat.
- A bagettet 2 végét levágom, és nagyjából 1 centi vastagra szeletelem. Miután megolvadt a vaj, leveszem a tűzről, és egy szilikon ecset segítségével a bagettszeletek mindkét oldalát megkenem vele, majd egy tepsi teszem őket. A szeletek tetejét megszóróm reszelt sajttal, majd 10 percre az előmelegített sütőbe helyezem.
- Amíg a bagett a sütőben pirul, addig a maradék vajat visszateszem a tűzhelyre, beleteszem a felvágott hagymát, majd megszórom sóval és borssal. Megkeverem, utána pedig hozzáadom a cukrot, és nagyjából 15 percig közepes lángon addig kevergetem, amíg szépen meg nem barnul a hagymánk.
- Következő lépésként belekeverjük a lisztet, majd felöntjük az alap lével. 30 percig fedő alatt főzzük.
- Eközben elkészült a bagettünk is. A kész levest tányérokba szedjük, krutonnal és egy kis reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Molly hagymaszószos húsgolyói
Amikor Harry a Weasley családnál vendégeskedett, egyik reggel Arthur mesélte, hogy összefutott Kingsley Shackleboltba. Harry akkor még nem tudta ki ő, de Mrs. Weasley aznap pont hagymaszószos húsgolyókat készített ebédre (Harry Potter és a főnix rendje, 7. fejezet). Most ennek a remek fogásnak a receptjét ismerhetitek meg, hátha nálatok is ez kerül terítékre valamelyik nap.
Hozzávalók (6 adag):
Húsgolyókhoz:
- 45 dkg darált hús (lehetőleg kevésbé zsíros)
- 170 g zsemlemorzsa
- 1 nagy tojás
- 1 fej hagyma (finomra vágva)
- 2 evőkanál friss petrezselyemzöld (aprítva)
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál bors
- 1/8 teáskanál szerecsendió
- 2 evőkanál olaj
Hagymaszószhoz:
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma (aprítva)
- 1 evőkanál liszt
- 4 dl húsleves alap lé
Elkészítés:
- A húsgolyókhoz a darált hús összetevőit az olaj kivételével egy nagyobb tálban alaposan összedolgozom.
- Egy serpenyőben az olajt felhevítem, a húsmasszából 3-4 centis golyókat formázok, majd kisütöm őket a meleg zsiradékban (nagyjából 4-4 percig sütöm oldalanként).
- A hagymaszószhoz egy másik edényben olajt melegítek, majd a felaprított hagymát közepes lángon barnára pirítom. Miután megpirult hozzáadom a lisztet, és az alaplevet. Addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik és bugyborékolni nem kezd.
- Ezután beleteszem a húsgolyókat, és további 15 percig főzöm. Rizzsel, tört burgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
írta: Lyria Clark (Arcanus)
0 comments:
Megjegyzés küldése