Bár csak másfél hete, hogy elhagytam Szarajevót, már nagyon visszaszeretnék térni Bosznia-Hercegovinába.
Hiányoznak az egzotikus ételek, a zeg-zugos, hangulatos, szűk utcák, és nem utolsósorban a kis, kézműves portékákat áruló boltok.
Érkezzen tehát a Más tájakon sorozatom Bosznia-Hercegovina 2. része benne a baklavával.
Bár személy szerint én sosem voltam édesszájú, de ezt a többnemzetiségű kis desszertet nem tudtam letenni. Akkor térjünk is rá a receptre:
Hagyományos Baklava recept
Hozzávalók / 8 adaghoz:
- A tésztához:
- 12 db réteslap
- 35 dkg dió
- 15 dkg vaj
- 3 ek barnacukor
- 1 kávéskanál fahéj
- A sziruphoz:
- 5 ek méz
- 1,5 citromból facsart citromlé
- 2,5 dl víz
1 kávéskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Tészta
1. A réteslapokat kiterítjük. Keresünk egy akkora tepsit vagy üveg edényt, amelyikbe a félbevágott réteslap pontosan belefér.
2. A vajat felolvasztjuk. A diót felaprítjuk vagy ledaráljuk, de az is jó, ha kicsit darabosabb marad. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
3. Kivajazzuk az edényt. A réteslapokat egymáson hagyva félbevágjuk. Elkezdjük lerakni. Minden réteget megkenünk vajjal. Alsó lapnak 4 lapot tettem egymásra. Megszórjuk a diós keverékkel.
4. Ezután kettesével rakjuk a lapokat, de itt is minden lapot megkenünk vajjal. Minden második lap után jön a diós keverék. Ezt addig folytatjuk, amíg 4 darab lap marad. Ez kerül a tetejére, vajjal megkenve laponként. A tetejét megkenjük vajjal.
5. 5 percre hűtőbe tesszük. Éles késsel felvágjuk először kockákra, majd háromszögekre.
6. Megsütjük.
Szirup
1. A mézet egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Felöntjük a vízzel. Felforraljuk, 5 percig főzzük, hogy kicsit szirupos legyen.
2. A megsült baklavára merőkanállal rámerjük a szirupot mindegyik részre. A szirup először állni fog rajta, majd mialatt meghűl, a tészta beszívja a szirupot.
A sütési hőfok = 180°C
Köszönöm, hogy elolvastátok!
Jó étvágyat!
Jó időtöltést kívánok mindenkinek a konyhában!
írta: Lorcan Moon, Caminus
0 comments:
Megjegyzés küldése