A varázsvilág fennállása óta sokszor történt már hasonló, de most még inkább gyűrűzik az
új mánia. Pontosítva az, hogy az új nemzedék egyszerűen nem törődik a tradícióval. Ezzel
nem is lenne gond, de van a másik véglet, mikor túlzásba esnek. Mostanában nem csak a
polcokról, de a kéretlen baglyokból is áradnak az ünnepi, mézes-mázas, girlandos, tömény
vackok.
Jómagamon is észrevettem, hogy a karácsonyi készülődés immár csak egy nyűg és púp a
hátamon.
Viszont a konyhában imádok tevékenykedni, legyen ünnep, avagy nem ünnep.
Most elhoztam egy kedves kis receptet, mely az ünnepi asztalra is kerülhet.
Töltött Madár anya módra
Hozzávalók:
* Egy egész, lehetőleg tollatlan és belsőségmentes szárnyas jószág
* Fél kiló champignon (csiperkegomba)
* Három szép zsemle
* Három friss csirketojás
* Egy nagy fej vereshagyma
* Állati zsiradék
* Vajsör
* Tej
* Petroselinum (petrezselyem)
* Satureja hortensis (borsikafű)
* Origanum majorana (majoranna) – pecsenyevirág
* Capsicum annuum - dulcis rufus piperis (édes piros paprika)
Elkészítés:
A tollatlan szárnyas jószágot bekenjük sóval, belülre pedig pecsenyevirágot dörzsölünk jó
alaposan. Állni hagyjuk.
A három tojásból kettőt megfőzünk kemény tojásnak.
A három szép zsemlét megmelegített tejbe áztatjuk addig, míg jól meg nem szívják magukat.
A champignont apróra vágjuk (ez általában nálam kimerül abban, hogy felcsíkozom pucolás
után). Zsiradékon megdinszteljük a megpucolt és apróra vágott vereshagymát, majd mikor
már üveges, akkor kis édes pirospaprikát rakunk rá és jól elkeverjük, majd jön bele a gomba
és együtt dinszteljük tovább födő alatt. Mikor levet ereszt, ízlés szerinti Satureja hortensist
adunk hozzá, a beáztatott zsemléket kicsavarva rámorzsoljuk, a két megfőtt tojást apróra
vágva szintén belerakjuk. Hozzáadjuk a nyers tojást és némi Petroselinumot.
Alapos összekeverés után levesszük a tűzről.
A besózott és majorannázott szárnyas jószág bőre alá töltjük a gombás majszot. Ha marad,
akkor mehet belülre is.
Kizsírozott megfelelő méretű tepsibe tesszük, vajsörrel meglocsoljuk a tetejét és kisütjük.
Jó tanács:
Azért szeretem ezt a sült húst, mert finom, mutatós és lehet vele pepecselni.
Csak azoknak
ajánlom, akik szeretnek a konyhában maradni több órára.
írta: Nigayami Szunaka
0 comments:
Megjegyzés küldése